Proiect – O categorie de salariați va beneficia de creșteri salariale! Vezi care!


salariuRomânul, veșnic preocupat de „capra vecinului”, a ajuns să fie recunoscut pentru „grija” pe care o poartă semenilor săi. „Altruismul românului – veșnic preocupat de salariul aproapelui său.” (Valeriu Butulescu)

Majoritatea românilor visează cu ochii deschiși la o mărire a salariului, pentru că în fiecare lună, după ce încasează leafa, pățesc ca în epigrama lui Gheorghe Gurău: „Diminuat și fără vlagă,/Salariul mă luă la rost:/-Mai lasă-mă în pace, dragă,/Ce tragi de mine ca un prost! ”

Pentru o anumită categorie de salariați, legiuitorul a lansat în dezbatere publică un proiect pentru majorarea salariilor, proiect care, dacă va fi adoptat, va fi publicat în Monitorul Oficial și va fi pus în aplicare.

Cu titlu de știri juridice, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică joi, 11 septembrie 2014, proiectul de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale, precum și stabilirea condițiilor și activităților în vederea acordării majorării pentru activitatea desfășurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, pentru funcționarii publici cu statut special și personalul civil din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ce știri juridice noi aduce proiectul propus de Ministerul Justiției?

Categoria salariaților care va beneficia de o majorare de până la 50% din salariul de bază prevăzut de legislație la 31 decembrie 2009 este cea a funcționarilor publici cu statut special și personalul civil din Administrația Națională a Penitenciarelor. Vor beneficia de această majorare doar aceia care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că pot fi considerate lucrări de excepție acelea care necesită efectuarea unor activități cu un grad ridicat de specializare, acelea care duc la realizarea unor obiective cu impact deosebit asupra organizării și funcționării structurilor din sistemul administrației penitenciarelor. Acei funcționari care vor identifica sau vor obține noi surse de venit vor fi fericiții posesori ai unei majorări salariale.

În accepțiunea legiuitorului, misiunile speciale se referă la acelea care au un grad de complexitate mai mare decât atribuțiile din fișa postului și implică anumite riscuri pentru siguranța personalului.

Cum se acordă majorarea salarială?

Rețineți că majorarea salarială se va acorda în mod individual pe o perioadă de maxim 6 luni, pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în ștatele de organizare, în limita a 30% din suma salariilor de bază, a salariilor funcțiilor de bază și a indemnizațiilor lunare de încadrare, acestea raportându-se la bugetul alocat de ordonatorul principal de credite.

Rețineți si faptul că, după expirarea celor 6 luni, majorarea se poate acorda acelorași persoane, în același procent sau într-un procent diferit, dacă sunt respectate prevederile legale.

Cel care nominalizeaza persoanele care se califică pentru această majorare salarială este superiorul ierarhic, care va face aceste propuneri în scris și va indica inclusiv procentul cu care se va mări salariul. Cel care face propunerea va determina și perioada de acordare, iar cuantumul majorării este stabilit în funcție de lucrările de excepție sau misiunile speciale realizate de catre acel funcționar.

Cred că s-ar impune, până la adoptarea reglementarii și publicarea ei în Monitorul Oficial, trasarea unor criterii mai precise privind acordarea majorării salariale, pentru că în formularea actuală superiorul ierarhic face propunerile după propriile-i criterii de apreciere, mai mult sau mai puțin subiective.

După ce s-a făcut propunerea de acordare a majorării, aceasta va fi analizată în consiliul de conducere al unității, cu consultarea organizațiilor sindicale reprezentative, urmând a se emite un aviz motivat.

Odată emis acest aviz, decizia finală privind acordarea majorării și stabilirea procentului majorării și a perioadei de acordare va aparține ministrului justiției, dacă funcționarii vizați sunt directorul general și directorii adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, dacă funcționarii propuși pentru majorare sunt directorii și directorii adjuncți din unitățile subordonate, pentru personalul din Administrația Națională a Penitenciarelor și pentru personalul din Subunitatea de Pază și Escortare Deținuți Transferați. Dacă este propus pentru majorare salarială restul personalului din subordine, vor decide dacă vor da curs avizului de mărire a salariului directorii unităților subordonate.

Când nu se acordă majorarea salarială?

Cu titlu de știri juridice, în proiect s-a prevăzut că funcționarii nu vor beneficia de mărirea salariului dacă nu sunt îndeplinite criteriile de acordare, dacă functionarului în cauză nu i se acordă salariul de bază sau dacă s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa ori a fost trimis în judecată.

Munca în zilele în care nu se lucrează, recompensată!

Stiind cheful multora dintre noi de a merge la lucru, am ajuns să cred că mulți gândesc cam așa, vis-a-vis de mersul la serviciu în zilele declarate libere: „deoarece lunea aceasta pică într-o marți din ziua de miercuri, întâlnirea noastră săptămânală de joi va avea loc vineri, sâmbăta aceasta, pentru că duminica e zi liberă. „ (Red Skelton). De aceea, proiectul lansat în dezbatere publică oferă recompense celor care vin la lucru în zilele declarate libere, prin lege.

 Nu doar funcționarii care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale vor putea spera că salariul lor va crește ca o pâine în cuptorul încins, ci și cei care lucrează în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale. Aceștia vor beneficia de o majorare a salariului doar dacă nu li se poate compensa cu timp liber corespunzător. Ei vor primi o mărire de 75% din salariul de bază prevăzut de legislație la 31 decembrie 2009, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste zile.

Evidența funcționarilor care muncesc în zilele în care majoritatea românilor sunt liberi să-și petreacă timpul după propria dorință, este ținută de către o persoană desemnată de către șeful compartimentului unde își desfășoară activitatea salariatul. Dacă în termen de 30 de zile de la data la care funcționarul muncește în zilele declarate legal ca fiind libere nu i se poate acorda timp liber proporțional cu cât a lucrat, atunci se va dispune majorarea salariului.

Este motivația totul?

Avem motive sa credem că proiectul de lege îi va motiva pe funcționarii vizați să muncească atunci când alții se distrează și să își dorească să atingă noi performanțe la muncă.

“Motivația e ceea ce te pune în mișcare. Obiceiul e ceea ce te face să continui.” (Jim Ryun)