Parlamentul a adoptat Legea care constituie Fondul Suveran al României


Fondul Suveran al României va lua ființă în cel cel mai scurt timp, după ce Parlamentul a adoptat legea care constituie actul său de naștere. Cu respectarea impunerilor europene, potrivit cărora Fondul nu va beneficia de garanții de stat, 33 de mari companii vor ajunge în administrarea structurii-gigant care va putea inclusiv să vândă pachete majoritare de acțiuni. Capital vă prezintă ce este Fondul Suveran precum și ce companii va include el.

FSDI este  înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte condiţiile din metodologia UE, astfel încât să fie clasificat ca o companie în afara sectorului administraţiei publice de către Eurostat, respectiv să nu aibă impact pe deficit şi datorie publică.

Pentru a fi evitată clasificarea FSDI în sectorul administraţiei publice, companiile de stat incluse în Fond trebuie să nu înregistreze pierderi şi să nu fie deja clasificate în sectorul administraţiei publice.

Scopul înfiinţării FSDI este acela de agestiona cele mai importante active ale statului, inclusiv prin vânzarea sau listarea lor la Bursă.