Ministerul Agriculturii impune standarde în ceea ce priveşte conţinutul laptelui de consum


Ministerul Agriculturii impune standarde în ceea ce priveşte conţinutul laptelui şi al produselor din lapte, printr-o lege ce are drept scop dispariţia de pe piaţă a produselor neconforme sau false. De asemenea, laptele va putea fi procesat doar de către operatorii economici înregistraţi în Registrul laptelui sau cei cu atestat de producător şi se aduc noi modificări în ceea ce priveşte etichetarea.

Laptele de consum trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a putea fi comercializat, indică un proiect de lege a laptelui aflat în dezbatere publică. Mai exact, acesta trebuie procesat doar de către agenţi economici înregistraţi într-un aşa-numit Registru al Laptelui şi trebuie să respecte unele standarde clare de calitate. Ca o excepţie, pot vinde lapte producătorii agricoli care realizează astfel de produse în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare.

Spre exemplu, laptele trebuie să aibă un punct de îngheţ apropiat de punctul mediu de îngheţ al laptelui crud înregistrat în zona de origine, de unde a fost colectat laptele de consum; să aibă o masă mai mare sau egală cu 1 028 de grame/litru pentru laptele care conţine 3,5 % (m/m) grăsime la o temperatură de 20 °C sau o greutate echivalentă pe litru pentru laptele având un conţinut diferit de grăsime; să conţină un minim de 2,9 % (m/m) materie proteică pentru laptele conţinând 3,5 % (m/m) grăsime sau o concentraţie echivalentă în cazul laptelui având un conţinut diferit de grăsime.