Expunerea crescută a băncilor româneşti pe sectorul imobiliar reprezintă o vulnerabilitate tot mai mare, care într-un mediu caracterizat de dobânzi în creştere poate deteriora performanţa creditelor ipotecare şi ratele de default, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional despre riscurile sistemice şi testele de stres asupra sectorului financiar românesc.

„Ponderea creditelor ipotecare a crescut de la 21% din creditele acordate gospodăriilor la peste 54% între 2008 şi 2017. Mai mult, eficienţa instrumentelor macroprudenţiale existente asupra ipotecilor este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%. În plus, devreme ce majoritatea contractelor de credit ipotecar sunt cu dobânzi variabile, performanţa creditului şi ratele de default s-ar putea deteriora într-un mediu cu dobânzi în creştere“, se menţioneaz în raportul citat.

Banca Naţională a României (BNR) are la dispoziţie o serie de instrumente macroprudenţiale cu ajutorul cărora poate reduce din riscul asociat creditelor ipotecare.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.