2013_12_03_senat_-_sedinta_1_rszOrganele de urmărire penală pot solicita date de trafic şi localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, doar dacă există temeiuri justificate pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.

În acest sens Camera Deputaţilor a adoptat legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, referindu-se la adoptarea sintagmei temeiuri „justificate”, a declarat că judecătorul atunci când face analiza, îi este suficientă sintagma există temeiuri.

Astfel, potrivit legii aprobate de deputaţi, organele de urmărire penală pot solicita date de trafic şi localizare prelucrate în următoarele cazuri: când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art.139 alin.(2) sau a unei infracţiuni de concurenţă neloială, de evadare, de fals în înscrisuri, infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, a unei infracţiuni privind nerespectarea dispoziţiilor privind introducerea în ţară de deşeuri şi reziduuri, a unei infracţiuni privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infracţiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri şi infracţiuni referitoare la operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive asemănătoare celor determinate de substanţele si produsele stupefiante sau psihotrope şi dacă există temeiuri justificate pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.