În ce condiții pot experții naționali din MAI să fie detașați la instituțiile europene?


expert national
Sunt situații când viața îți oferă anumite oportunități care, dacă vor fi fructificate, te pot propulsa pe scara ierarhică profesională. Este bine să nu te plafonezi la locul de muncă, ci să îți dorești să acumulezi cât mai multe cunoștințe în domeniul în care activezi, în scopul de a putea culege roadele muncii tale.

Există domenii în care legiuitorul a reglementat posibilitatea de a putea fi detașat la anumite instituții europene, sens în care trebuie să parcurgi anumiți pași și să îndeplinești anumite condiții pentru a te califica pentru acest lucru.

Încă din 2012, legiuitorul român a stabilit că detașarea pe o perioadă de timp determinată a experților naționali se face la inițiativa instituției sau organismului UE unde va avea loc detașarea și a celui interesat să devină expert național detașat. Pentru acest lucru, este necesar acordul angajatorului unde persoana în cauză lucrează.

Legiuitorul român a elaborat Ordinul MAI 8/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea atribuţiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 105/2012 privind detaşarea experţilor naţionali la instituţiile şi organismele Uniunii Europene care a fost publicat în Monitorul Oficial 63 din 28 ianuarie 2016.

Ce criterii trebuie să îndeplinească cel care solicită detașarea?

Știrile juridice arată că cei care doresc să participe la un concurs pentru ocuparea unui post de expert național detașat au obligația de a solicita acordul angajatorului unde își desfășoară activitatea cu privire la eventuala detașare la o instituție UE. Rețineți că acordul trebuie solicitat anterior participării la procedura de selecție. Și în cazul prelungirii detașării, expertul național are obligația de a solicita acordul angajatorului.

În vederea emiterii acordului, MAI în calitate de angajator verifică dacă solicitarea de a fi detașat este în interesul său, dacă există posibilitatea valorificării experienței dobândite de către personalul MAI la întoarcerea în unitate. Verifică dacă nu este afectată activitatea instituției prin detașarea solicitanților și dacă profilul profesional al celui care cere acordarea detașării este în acord cu cerințele din documentația de selecție unde acesta dorește să participe.

Care sunt etapele procesului de detașare?

În primul rând, are loc mediatizarea posturilor pentru expert național detașat. Anunțurile sunt primite de către Direcția Afaceri Europene și Relații Internaționale (DAERI) prin MAE și sunt publicate pe site-ul intranet al MAI (la secțiunea carieră).

Cei interesați vor depune solicitările la secretariatul structurii din care fac parte. După înregistarea solicitării, șeful structurii din care face parte solicitantul întocmește un aviz. În 2 zile lucrătoare de la înregistrare, solicitarea și avizul se transmit șefului structurii din care face parte solicitantul care emit un aviz motivat în 2 zile lucrătoare. Acest aviz va fi transmis DAERI care va întocmi un proiect de răspuns pe care îl va prezenta ministrului afacerilor interne pentru semnare.

Știrile juridice arată că, dacă DAERI propune un răspuns pozitiv, va prezenta ministrului afacerilor interne spre semnare și documentele ce vor fi transmise instituției UE.

Pot fi cazuri în care instituția UE să solicite susținerea unui număr determinat de candidați, sens în care Direcţia Generală Management Resurse Umane (DGMRU) va întocmi  în 60 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a acestor norme a procedurii pentru preselecția candidaților pentru această situație.

Pentru a obține postul mult dorit, solicitanții se vor deplasa la sediul instituției europene pentru susținerea interviului.

Ce presupune detașarea?

Noutățile legislative prevăd că detașarea personalului MAI în cadrul organismelor UE ca și experți naționali detașați se va realiza prin act administrativ emis de ministrul afacerilor interne. Rețineți că detașarea va avea la bază scrisoarea prin care instituția UE anunță intenția de a detașa un anumit expert.

Anterior detașării se vor preciza toate aspectele privind plata drepturilor salariale și a contribuțiilor sociale pentru această perioadă. Pot fi cazuri în care instituția UE să nu asigure nicio indemnizație sau alte drepturi bănești, astfel încât structurile MAI vor prevedea aceste costuri în planul de relații internaționale și afaceri europene.

Ce se întâmplă pe perioada detașării?

Pe toată perioada detașării, expertul național este sprijinit din punct de vedere administrativ de MAI. Se primesc periodic și la cerere evaluări profesionale realizate de instituția UE unde acesta își desfășoară activitatea urmând ca acestea să fie echivalate în România.

Rețineți că pe durata detașării, expertul național își va desfășura activitatea doar în interesul instituției UE la care a fost detașat și are obligația de a respecta reglementările comunitare. În acord cu legislația muncii, durata cât o persoană își desfășoară activitatea în calitatea de expert național constituie vechime în muncă.

Știrile juridice arată că experții naționali detașați la organismele UE își păstrează raporturile de muncă cu angajatorul de la care au fost detașați, pe toată perioada detașării și își vor reocupa posturile după ce revin în țară.

Pe durata detașării posturile ocupate de aceștia devin temporar vacante și pot fi ocupate pe o perioadă determinată. Legea prevede ca posturile ocupate anterior detașării de experții națională detașați să nu poată fi desființate sau transformate pe durata detașării, cu excepția reorganizării sau declanșării insolvenței.

Dacă posturile acestora sunt desființate ca urmare a reorganizării sau declanșării insolvenței, experții naționali detașați pot ocupa dacă își dau acordul posturi echivalente din punct de vedere al atribuțiilor, condițiilor de ocupare și salarizării.

Meseria, brățară de aur

Fiecare dintre noi tinde să își perfecționeze și să își lărgească în timp cunoștințele acumulate pe băncile școlii în scopul de a putea evolua în carieră și nu numai. Plafonarea profesională aduce cu sine frustrări, astfel încât este bine să nu treacă nicio zi fără să învățăm ceva, să ne îmbogățim bagajul de cunoștințe.

„Scopul vieții este dezvoltarea sinelui.”  (Oscar Wilde)