Care sunt normele pentru acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului Diplomatic și consular al României?


diplomatie
Cei care au îmbrățișat cariera diplomatică beneficiază începând cu 21 august 2015 de pensie de serviciu, stabilită prin legea 216/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 546 din 22 iulie 2015.

Cei vizați au așteptat răbdători normele de aplicare care și-au făcut apariția după aproape 4 luni de zile. Astfel, în Monitorul Oficial 925 din 14 decembrie 2015 a fost publicată HG 954/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României. Prevederile sale intră în vigoare chiar de la data publicării.

Cine va putea beneficia de pensia de serviciu? Ce cuantum va avea aceasta?

Cei din Corpul diplomatic și consular care au o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice se vor putea pensiona la cerere și o dată cu împlinirea vârstei de 60 de ani vor putea beneficia de pensia de serviciu. Dacă aceștia au fost numiți prin decrete prezidențiale ambasadori ai României în alte state, au o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și au împlinit 60 de ani, vor beneficia de pensia de serviciu.

Vor beneficia de pensie de serviciu doar dacă raportul de muncă cu MAE a încetat din motive neimputabile acestora, adică dacă nu li s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă sau dacă nu a  încetat raportul de muncă ca urmare a condamnării definitive la executarea unei pedepse privative de libertate pentru fapte comise în exercitarea funcției sau în legătură cu aceasta sau de natură să îl facă incompatibil cu calitatea sa.

Știrile juridice arată că pensia de serviciu va fi de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător funcției de ambasador similar în plată plus indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate anterioară pensionării. Atunci când se calculează pensia de serviciu, se va avea în vedere salariul de bază corespunzător funcției de execuție în plată și sporurile: de vechime, de confidențialitate, de stabilitate, de limbă rară, de audit, de control financiar preventiv propriu, de complexitate și sporul pentru titlul de doctor.

Rețineți că pentru cei aflați în serviciul exterior în ultima lună de activitate, indemnizațiile și sporurile adăugate vor fi cele acordate în luna anterioară trimiterii în misiune permanentă în străinătate.

 Noutățile legislative prevăd că cei care au o vechime în domeniul diplomatic de 12-15 ani, vor avea pensia de serviciu micșorată cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea de 15 ani în MAE, respectiv în Departamentul de Comerț Exterior. Pentru fiecare an care depășește vechimea de 15 ani în MAE/ Departamentul de Comerț Exterior, la cuantumul pensiei se va adăuga 1% din baza de calcul fără a o putea depăși.

Ce acte se depun la casa de pensii în vederea acordării acestei pensii?

Știrile juridice arată că cererea pentru acordarea pensiei de serviciu se va depune la casa teritorială de pensii în a cărei rază teritorială își are domiciliul cel îndreptățit. Dosarul va cuprinde: cererea, actele necesare stabilirii pensiei conform sistemului public de pensii sau copia ultimei decizii de pensie sau talonul de pensie, adeverința-tip întocmită de MAE care cuprinde datele necesare stabilirii pensiei de serviciu.

Rețineți că adeverința-tip nu se va elibera celor care au încetat contractul de muncă cu MAE din motive imputabile lor. Aceasta se va elibera în maximum 45 de zile lucrătoare de la data solicitării.

Pensia de serviciu și pensia pentru limită de vârstă

Atunci când se stabilește cuantumul pensiei de serviciu se calculează și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public. Dacă atunci când se acordă pensia de serviciu, persoana nu îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, se va stabili doar pensia de serviciu.

Cei care la data stabilirii pensiei de serviciu beneficiază de o pensie anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate își păstrează aceste drepturi până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii.

Dacă pensia de serviciu are un cuantum mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii, se va acorda cuantumul cel mai avantajos. Pensia de serviciu se achită începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de pensionare la casa de pensii de la domiciliul solicitantului.

Pensia de urmaș

Pentru a beneficia de pensia de urmaș se vor depune aceleași acte ca și pentru obținerea pensiei de serviciu. Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul sau pensiei de invaliditate gradul I dacă decesul susținătorului a survenit anterior îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Știrile juridice arată că se aplică un procent de 50% pentru un singur urmaș, 75% pentru doi și 100% pentru trei sau mai mulți. Această pensie se va plăti din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la deces, dacă susținătorul era pensionar la data decesului.

Pensia de urmaș se va plăti de la data decesului dacă cererea se depune în 30 de zile de la acest moment, dacă susținătorul nu era pensionar la data decesului. Dacă se îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare după decesul susținătorului, pensia de urmaș se va achita de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în 30 de zile de la acest moment.

Actualizarea pensiei de serviciu

Știrile juridice precizează că pensia de serviciu și cea de urmaș se vor actualiza ori de câte ori se va majora salariul de bază brut corespunzător funcției de execuție similară, în plată, în administrația centrală a MAE/ Departamentul de Comerț Exterior. Atunci când are loc actualizarea, casele de pensii vor emite o nouă decizie de pensie.

Noi obligații pentru cei care doresc pensia de serviciu

Știrile juridice arată că în 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestor norme, cei care au depus cereri de pensionare după 21 august 2015, au obligația de a depune dosarul complet. Pentru cererile de pensionare depuse după 21 august 2015 și anterior datei de 14 decembrie 2015, adeverința-tip se va elibera în 45 de zile lucrătoare începând din 14 decembrie 2015.

Meseria, brățară de aur

Cei  care au lucrat în domeniul diplomației și au încercat prin abilitățile lor să medieze conflictele, și să mențină relații bune cu celelalte state au avut succes pentru că au înțeles că „diplomația este arta de a-i lăsa pe alții să facă de bună voie…ceea ce le spui tu.”  (Abrhama Lincoln)