Măsuri necesare bunei desfășurări a alegerilor parlamentare. Instituții și atribuții


votareDacă viața omului este suma alegerilor pe care le face, s-ar putea spune același lucru și despre viața unei națiuni. Autoritățile sunt responsabile de bunul mers al procesului electoral, alegătorii ar trebui să voteze cu responsabilitate.

Prin HG 634/2016, publicată în „Monitorul Oficial” 691/2016, a fost stabilită data la care se vor desfășura alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, în ziua de 11.12.2016. Până atunci mai trebuie puse la punct o mulțime de lucruri. Fiecare instituție/autoritate trebuie să știe ce are de făcut.

 

Noutăți legislative

La rândul său, HG 636/2016 pentru stabilirea măsurilor tehnice necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016 a fost publicată în „Monitorul Oficial” 691/2016.

În vederea coordonării și monitorizării îndeplinirii sarcinilor ce privesc alegerile parlamentare și revin ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor prefectului, a fost constituită o comisie tehnică centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor.

Potrivit ultimelor știri juridice, la ședințele comisiei pot lua parte, ca invitați, reprezentanţi ai partidelor politice, ai unor operatori economici care prestează servicii de interes general, ai ONG-urilor.

Ca și până acum, în ziua votării, precum şi-n zilele care premerg/succedă acestei zile, MAI dispune măsurile necesare asigurării ordinii publice. Prin structurile sale, va menține ordinea publică în zona secţiilor de votare şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale, pe timpul transportului acestora, plus securitatea pe timpul imprimării/transportului/depozitării buletinelor de vot. Achiziţionarea timbrelor autocolante şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea „Votat” se vor asigura tot de către MAI.

Tipărirea buletinelor de vot, transportul/ambalarea/distribuirea materialelor de trebuință pentru desfăşurarea procesului electoral și confecționarea ştampilelor birourilor electorale de circumscripţie şi a ştampilelor de control ale secţiilor de votare sunt măsuri pe care le aduc la îndeplinire prefecturile. Prefecții trebuie să susțină Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), filialele, birourile acesteia, în organizarea instruirii preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

 

Informaticienii și statisticienii – nelipsiți

În vreme ce Institutul Naţional de Statistică va participa cu statisticienii necesari, personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie şi-al oficiilor electorale are să fie furnizat de către AEP şi MAI. Pentru românii având domiciliul/reşedinţa în afara ţării, personalul tehnic auxiliar al biroului electoral de circumscripţie e asigurat de MAE şi AEP.

Întotdeauna, personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie şi al oficiilor electorale trebuie să includă și informaticieni: unul (cel puțin) pentru fiecare comună, cel puțin doi pentru fiecare oraș și minimum trei pentru municipii/sectoarele Capitalei. Informaticienii vor sprijini activitatea centrelor de intervenție operativă. Vor primi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) echipamentele informatice necesare.

 

Responsabilități ale STS-ului

Atât asigurarea funcționării și asistenței tehnice a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, cât și asigurarea serviciilor de comunicaţii, necesare birourilor electorale din ţară, sunt măsuri duse la îndeplinire de către STS.

La nivelul fiecărui județ vor fi constituite, de către STS, câte patru centre de intervenţie operativă pentru soluționarea eventualelor disfuncţionalităţi ale Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenire a votului ilegal. Aceeași instituție va asigura dotarea şi funcţionarea centrelor de intervenţie operativă.

La rândul lor, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor întreprinde măsurile de cuviință pentru a oferi primăriilor spaţii adecvate în scopul organizării secţiilor de votare şi pentru sprijinirea cu personal a operaţiunilor tehnice desfășurate acolo. Aceste spații, însă, nu pot face parte din unităţile de asistenţă medicală cu paturi sau de asistenţă medicală primară şi ambulatorie.

 

Grupurile tehnice de lucru

În vederea monitorizării și soluționării operative a problemelor curente din judeţe sau Capitală, pe lângă comisiile tehnice se vor constitui grupuri tehnice de lucru conduse de subprefecți și alcătuite din funcţionari publici nominalizaţi de conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Atâta vreme cât vor activa în cadrul grupurilor tehnice de lucru de pe lângă comisiile tehnice judeţene, membrii acestora vor fi degrevaţi de sarcinile de serviciu. Prin grija prefectului, vor fi asigurate condițiile materiale necesare pentru funcționarea grupului tehnic de lucru.

Trebuie spus, cu privire la salarizare, că drepturile bănești cuvenite personalului care-şi desfăşoară activitatea în grupul tehnic de lucru vor fi plătite de către instituţiile/autorităţile publice de unde provine personalul în cauză.

 

Dotarea birourilor electorale de circumscripţie

Graficul de distribuire a buletinelor de vot ori a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral se stabilește de către prefecți. Când aceștia se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile ori funcția e vacantă, sarcinile vor fi îndeplinite de către subprefecti.

Sediile şi dotarea tehnico-materială ale birourilor electorale de circumscripţie vor fi asigurate de către prefecţi, laolaltă cu preşedinţii consiliilor judeţene, în vreme ce MAE va asigura sediile şi dotarea tehnico-materială ale biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.

Cum spuneam, datoria autorităților este să organizeze iar datoria cetățenilor e să voteze. Dar nu oricum, ci în cunoștință de cauză, în condiții de bună informare. De peste două decenii, toată lumea se plânge de clasa politică și toată lumea spune c-ar fi nevoie de primenirea acesteia. Totuși, în ziua votului ștampilele cad, cu duiumul, tot pe vechile și mult-criticatele nume. Poate de astă dată va fi altfel. Poate îi va fi și țării mai bine!