Vehiculele fără stăpân sau abandonate se vor supune unor noi reguli!


imagesmasNu de puţine ori am fost deranjaţi de maşinile abandonate care ocupă locurile de parcare inutil, pentru a preîntâmpina această situaţie se pregătesc noutăţi legislative. Astfel, la Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fară stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Care sunt noutăţile?

Conform documentului, se definește mai clar sintagma ”vehicul fără stăpân” în sensul că această sintagmă se referă la proprietarul sau deținătorul care nu poate fi identificat. În momentul de faţă, potrivit legislaţiei, un vehicul fără stăpân se numeşte “vehiculul de orice categorie, fără plăcuţa de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al statului, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut”; un vehicul abandonat – “vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului.”

În baza acestei legi agenţii constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciţi de primar, identifică pe teren maşinile abandonate sau fără stăpân, afişind o somaţie pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe domeniul public sau privat al statului, în termen de 10 zile. În momentul identificării autoturismului abandonat sau fără stăpân se întocmeşte de către inspector un proces verbal de constatare, semnat de martori, care conţine date minime de identificare ale maşinii (număr de identificare, dacă este cazul, categoria, marca şi tipul, culoarea, starea fizică).

Totodată, se propune scurtarea de la 1 an la 60 de zile a termenului pentru care un vehicul aflat pe domeniul public sau privat poate fi considerat abandonat.

De asemenea, se prevede completarea legii în sensul ca, în termen de 5 zile de la primirea somației, proprietarul sau deținătorul legal are obligația de a ridica vehculul de pe doemniul public sau de a-l aduce în stare proprie de funcționare pe drumurile publice, depunând înn acest sens la agentul constatator dovada că acesta corespunde din punct de vedere tehnic, având ITP în termen de valabilitate și este asigurat pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, precum și faptul că are achitate la zi taxele și impozitele prevăzute de lege. Iar mutarea vehicului dacă acesta rămâne în continuare pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, nu întrerupe termenele procedurale prevăzute de lege.