Vârsta de pensionare se determină în funcție de data nașterii sau de cea a depunerii cererii de înscriere la pensie?


pensie (2)

Când ești tânăr ți se pare că vârsta la care te vei pensiona este undeva departe și nici nu îți bați capul să te gândești cât timp trebuie să lucrezi ca să ai stagiul complet de cotizare și cam la ce pensie să te aștepți. Singurul gând cu privire la pensionari este că aceștia pot zâmbi luni dimineața, fapt ce îi diferențiază în mod evident față de cei care merg la lucru.

Legea cu privire la vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare a suferit modificări în timp. Cea mai importantă este creșterea vârstei de pensionare la 65 ani pentru bărbați și 63 pentru femei, cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani. „Vârsta de pensionare/A crescut, da-n compensare,/Scade pe al nostru plai/Vârsta medie de trai.”  (Vasile Larco)

Având în vedere modificările legislației în acest domeniu, au apărut interpretări diferite ale instanțelor de judecată cu privire la data de la care se calculează vârsta standard de pensionare pentru pensia pentru limită de vârstă. Unele instanțe au considerat că se va lua în calcul data nașterii asiguratului, altele au susținut că ceea ce contează este data cererii de înscriere la pensie.

Pentru a face lumină în acest caz și pentru a se crea o practică unitară la nivelul întregii țări, a fost sesizată ÎCCJ în scopul de a dezlega această problemă de drept.

Caz practic

 În septembrie 2013 V.S. a chemat în judecată casa de pensii și a solicitat anularea hotărârii Comisiei centrale de contestații din cadrul casei de pensii prin care i s-a respins contestația cu privire la stagiul complet de cotizare. În septembrie 2014 tribunalul respinge acțiunea lui V.S. ca neîntemeiată și reține că i s-au stabilit drepturile de pensie pentru limita de vârstă începând cu 29 ianuarie 2013.

Astfel, casa de pensii pentru a determina punctajul mediu anual a luat în calcul un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Având în vedere prevederile legii 263/2010, tribunalul a constatat că vârsta standard de pensionare a lui V.S. născut în 27 ianuarie 1953 este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Reclamantul a declarat apel împotriva acestei sentințe și a susținut că stagiul complet de cotizare se împarte prin raportare la data deschiderii drepturilor pentru limită de vârstă, iar nu în raport cu data nașterii. În acest punct la procesului curtea de apel a sesizat ÎCCJ să dezlege chestiunea de drept.

Ce prevedea legea anterioară cu privire la vârsta de pensionare față de legea actuală?

Știrile juridice precizează faptul că legea 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, prevede că vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual în operațiunile de calculare a pensiilor în sistemul public pentru persoanele ale căror drepturi s-au deschis începând cu 1 aprilie 2001 și care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, se determină în funcție de data formulării cererii de pensionare.

Actuala legea 263/2010 nu a mai păstrat vechea reglementare și a prevăzut că pensia pentru limită de vârstă se cuvine celor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate. Noutățile legislative prevăd că bărbații se pot pensiona la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani, însă trebuie să existe un stagiu minim de cotizare de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Legea prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

În legea 263/2010 în anexa nr. 5 s-a prevăzut o eșalonare a vârstei standard de pensionare separat pentru femei și pentru bărbați și a stagiilor de cotizare, iar anexa nr. 6 din aceeași lege a prevăzut vârstele standard de pensionare și stagiile de cotizare pentru cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale.

  Practic, actuala legislație prevede faptul că pensia va reflecta stagiul de cotizare și veniturile realizate în cursul acestuia, iar deschiderea drepturilor de pensie este condiționată și de vârsta asiguratului determinată de data nașterii sale. Legiuitorul a ales această soluție pentru a stopa valul de pensionări care ar fi apăsat foarte greu peste fragilul buget al asigurărilor sociale de stat. Știrile juridice arată că în prezent există două condiții pentru a putea ieși la pensie pentru limită de vârstă: vârsta și stagiul complet de cotizare.

Ca o concluzie a diferenței dintre vechea și actuala reglementare în materie este că, în prezent, data nașterii asiguratului este criteriu de preferință pentru determinarea vârstei standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare.

Ce a decis ÎCCJ?

 ÎCCJ a analizat chestiunea de drept cu care a fost sesizată și a pronunțat Decizia 22/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 788 din 22 octombrie 2015. Prevederile acestei decizii sunt obligatorii pentru instanțele de judecată chiar de la data publicării acesteia.

Practic, faptul că sintagma „data pensionării” a fost interpretată în mod diferit de instanțe, a determinat sesizarea ÎCCJ. Știrile juridice arată că ÎCCJ trebuie să clarifice modul în care se interpretează această sintagmă cu privire la situația persoanelor care depun cereri de pensionare după intrarea în vigoare a legii 263/2010 și care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a modului în care se determină stagiul complet de cotizare al persoanelor care se pensionează în baza legii 263/2010 și care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare anterior lunii ianuarie 2015 când stagiile de cotizare au atins maximul prevăzut de lege.

Noutățile legislative arată că prevederile în discuție din actuala lege 263/2010 cu privire la vârsta standard de pensionare în vederea înscrierii la pensie pentru limită de vârstă se determină în funcție de data nașterii asiguratului.

Spune-mi când te-ai născut, ca să îți spun când te vei pensiona!

 În prezent s-au stabilit vârstele de pensionare, dar, peste câțiva ani cine știe ce se va întâmpla? Oare actuala generație va beneficia de aceleași prevederi sau va fi nevoită să muncească până la adâni bătrâneți? Diferența între legile cu privire la pensionare o fac criteriile impuse de legiuitor.

Până la urmă, „nu munca obosește, ci harababura criteriilor.”  (Vasile Ghica)