Un proiect de lege care prevede acordarea de ajutoare pentru plata creditelor a stârnit mare vâlvă în presă.

Potrivit noutăţilor legislative, deputații au aprobat o propunere legislativă ce vizează introducerea unui nou mod de recompensare financiară a militarilor și polițiștilor, prin oferirea unei compensații lunare pentru plata parțială sau integrală a ratei împrumutului imobiliar sau ipotecar contractat de către aceștia.

Se propune modificarea art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare şi a art. 30 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.

Pe scurt compensația actuală pentru chirie se va transforma, pentru anumiți angajați, într-o compensație pentru plata ratelor la creditul ipotecar sau imobiliar contractat de angajații celor două ministere.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească poliţistul pentru a primi compensaţia?

Astfel, pentru a putea solicita ajutorul de stat pentru plata ratelor la casă, în cuantum de până la 50% din salariul de bază, un polițist va trebui:

  • să aibă, în mod evident, un împrumut contractat pentru achiziția unei locuințe;
  • să fie numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care domiciliază;
  • să nu fie, nici el, dar nici soția acestuia, proprietar al unei locuințe în acea localitate;
  • să nu i se poată asigura un spațiu de locuit corespunzător.

Menţionîm că polițiștii pot solicita compensația pentru plata ratelor pentru casă doar în cazul în care aceștia sunt mutați în interes de serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească angajaţii MApN?

Potrivit modificărilor art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, militarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea primi compensația lunară pentru plata ratei pentru casă, în cuantum de până la 50% din solda lunară:

  • să contracteze un credit pentru achiziționarea unei locuințe;
  • să fie numiți în prima funcție sau mutați în interesul serviciului în localitatea de domiciliu sau într-o altă localitate;
  • să nu aibă în proprietate, nici ei și nici soțiile acestora, un apartament în localitatea în care au fost numiți în funcție;
  • nu li se poate asigura un spațiu corespunzător de locuit.

Spre deosebire de poliţişti, angajații din MApN pot cere acest ajutor de stat și în situația în care își desfășoară activitatea în orașul de domiciliu.

În plus, ajutorul pentru plata ratei creditului imobiliar se va plăti o singură dată pe parcursul carierei beneficiarului și perioada în care se acordă acest ajutor nu trebuie să depășească durata de derulare a creditului.

Atenţie! Acest proiect legislativ nu este în vigoare, acesta mai are de trecut doua etape până la publicarea în Monitorul Oficial.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.