Transferarea contribuţiilor sociale la angajat pe înţelesul tuturor!


Aşa cum s-a vehiculat în ultimul timp, spre dezamăgirea angajaţilor, plata contribuţiilor salariale va fi transferată de la angajator la angajat.

Practic, de la 1 ianuarie 2018, fiecare salariat va datora statului următoarele contribuții:

  • contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%;
    • dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul este cel care va plăti o cotă suplimentară de 4% în plus față de ce plătește deja salariatul;
    • dacă este vorba de condiții speciale de muncă, tot angajatorul va plăti în plus față de ce achită deja salariatul o cotă suplimentară de 8%;
  • contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului.

Așadar, potrivit noutăţilor legislative, pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.

În ceea ce îi priveşte pe angajatori, de la 1 ianuarie, contribuția asiguratorie pentru muncă va deveni, potrivit unei OUG de modificare a Codului fiscal, singura contribuție socială datorată exclusiv de angajatori, însă ea va îngloba patru dintre contribuțiile sociale achitate și până acum de companii. Mai precis, este vorba de contribuția la șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale.

Contribuția asiguratorie pentru muncă, ce va fi datorată exclusiv de angajatori, va avea o cotă de 2,25 (față de minimum 1,75% și maximum 2,45%, cât însumau până acum totalul contribuțiilor angajatorilor – suma lor varia deoarece contribuția pentru riscuri profesionale se încadra între 0,15% și 0,85%).

Potrivit ştirilor juridice, baza de calcul a contribuției asiguratorii pentru muncă va fi reprezentată de suma câștigurilor brute realizate din salarii, care va include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură) și sumele reprezentând participarea salariaților la profit.

Pe scurt! Din salariul minim brut de 1450 de lei, salariatul plătește la stat sub formă de impozit și contribuții sociale, de sănătate și șomaj 385 de lei. Dar și angajatorul trebuie să plătească aceleași contribuții pentru salariat, mai exact 333 de lei pentru un salariu minim. Ce vrea acum să facă Guvernul e să paseze pe umerii salariatului cei 333 de lei, cât ar veni în cazul unui salariu minim sau, altfel spus, contribuțiile sociale și de sănătate ale angajatorului, care împreună se ridică la 21% din salariul brut. Dacă Guvernul va face asta, de la 1 ianuarie 2018 toți salariații, mai puțin cei din sectorul public  își vor vedea salariul cu 21% mai mic, pentru că vor avea de plătit în plus la stat.

Astfel dacă prevederile vor intra în vigoare, aşa cum se preconizează, la începutul anului vom luat parte la o “necunoscută”.