Strategia europeană de ocupare a forţei de muncă şi promovarea unei forţe de muncă calificată


descarcareftLa nivel european se doreşte elaborarea unei strategii de ocupare a forţei de muncă şi promovarea unei forţe de muncă calificată.

În acest sens pledează şi Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 1838/2016 privind orientările pentru politicile de ocupare a forţei de muncă ale statelor membre pentru 2016, publicată în Jurnalul Oficial al UE nr. 280/2016.

Potrivit legislaţiei, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) dispune că statele membre şi Uniunea se angajează să elaboreze o strategie coordonată de ocupare a forţei de muncă şi, în special, să promoveze o forţă de muncă calificată, formată şi adaptabilă, precum şi pieţe ale muncii capabile să reacţioneze rapid la evoluţia economiei, în vederea realizării obiectivelor enunţate la articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

S-a propus Strategia Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii propusă de Comisie. Aceasta permite Uniunii să îşi direcţioneze economia către o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, însoţită de un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă, de productivitate şi de coeziune socială. Cinci obiective principale reprezintă obiective comune care orientează acţiunea statelor membre, ţinând seama de poziţiile iniţiale relative ale acestora şi de circumstanţele naţionale, precum şi de poziţiile şi de circumstanţele Uniunii.

Potrivit ştirilor juridice, la 14 iulie 2015, Consiliul a adoptat Recomandarea (UE) 2015/1184 privind orientările generale pentru politicile economice ale statelor membre şi ale Uniunii. În plus, la 5 octombrie 2015, Consiliul a adoptat Decizia (UE) 2015/1848 privind orientările pentru politicile de ocupare a forţei de muncă ale statelor membre pentru 2015 (denumite în continuare “orientări pentru politicile de ocupare a forţei de muncă”). Cele două seturi de orientări constituie orientările integrate pentru punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 (denumite în continuare “orientările integrate Europa 2020”). Strategia europeană pentru ocuparea forţei de muncă are rolul principal în ceea ce priveşte punerea în aplicare a obiectivelor privind ocuparea forţei de muncă şi piaţa muncii ale strategiei Europa 2020.

Examinarea programelor naţionale de reformă ale statelor membre, cuprinsă în raportul comun privind ocuparea forţei de muncă, arată că statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru stimularea cererii de forţă de muncă, îmbunătăţirea ofertei de forţă de muncă, de aptitudini şi de competenţe, îmbunătăţirea funcţionării pieţei muncii, promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi promovarea egalităţii de şanse.

Astfel, se susţine că orientările privind ocuparea forţei de muncă ar trebui să rămână stabile, astfel încât să se pună accentul pe implementarea lor. Prin urmare, orice actualizare a orientărilor privind ocuparea forţei de muncă ar trebui să fie strict limitată. În contextul unei evaluări a evoluţiei pieţelor forţei de muncă şi a situaţiei sociale de la adoptarea orientărilor privind ocuparea forţei de muncă în 2015, nu este necesară o actualizare. Motivele care stau la baza adoptării acestora în 2015 rămân valabile şi, prin urmare, orientările respective ar trebui să fie menţinute.