Statul îşi propune să încurajeze ucenicia la locul de muncă!


Ucenicia conform prevederilor legale reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie.

Statul îşi propune să încurajeze încheierea contractelor de ucenie iar în acest scop a propus unele modificări în legislaţie.

Noutatea legislativă în domeniu o reprezintă proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Care sunt noutăţile?

Potrivit propunerii angajatorilor ar urma să li se acorde pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), iar pentru fiecare stagiar angajat, s-ar primi câte 1.350 lei/lună (echivalentul a 300 de euro/lună).

Potrivit proiectului: “Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.” iar “Angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condiţiile prezentei legi, beneficiază la cerere pe perioada derulării contractului de stagiu de o sumă în cuantum de 1350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație”.

Menţionăm că în momentul de faţă angajatorii primesc bani pentru ucenici și stagiari, însă mai ales în cazul contractelor de ucenicie, sumele primite sunt foarte mici. Concret, potrivit art. 16 alin. 2) din Legea nr. 279/2005, pentru fiecare contract de ucenicie, angajatorul primește o sumă ce reprezintă 60% din indicatorul social de referință (500 de lei), adică suma de 300 de lei. Ceea ce înseamnă că, dacă prevederile ar intra în vigoare, angajatorul ar primi cu 825 de lei mai mult decât în prezent.

De asemenea, potrivit proiectului se va modifica durata minimă a contractului de ucenicie. Astfel, în funcție de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puțin de:

  • 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  • 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
  • 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Concret se propune ca ucenicia la locul de muncă să nu se mai efectueze pentru calificarea de nivel 1. În prezent, art. 9 alin. 1) din Legea nr. 279/2005 prevede că durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

  • 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1;
  • 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  • 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.

Menţionăm că cele prezentate mai sus sunt în fază de propunere, paşii următori sunt dezbaterea și votarea în Camera Deputaților, promulgarea de președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.