Se doreşte introducerea unui nou sistem de control la trecerea frontierelor!


download-2Atentatele care au avut loc tot mai des în întreaga lume au avut consecinţe atât asupra populaţiei cât şi modului în care ţările asigură securitatea cetăţenilor săi. Astfel, UE vrea să extindă masiv controalele la frontierele sale. Cine vrea să intre, trebuie să se înregistreze sau să solicite o viză de acces însă aceste măsuri nu îi vor afecta pe cetăţenii UE.

Se doreşte înfiinţarea unui sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize. Uniunea Europeană doreşte să introducă acest sistem pentru a controla mai bine cine intră şi cine iese din spaţiul comunitar. Acest sistem există deja în SUA şipoartă numele de “ESTA”. În Europa va purta numele de “Etias” (European Travel Information and Authorisation System). Comisia Europeană verifică în prezent cum poate fi instalat “Etias” la sutele de aeroporturi şi puncte de frontieră externă din UE iar la sfârşitul anului va începe procesul de legiferare, în vederea aprobării introducerii aplicaţiei.

Potrivit ştirilor, sistemul a fost planificat deja de mai mulţi ani, cu scopul de a anula anumite lacune de securitate. La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE şi care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcţionarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 şi 50 de euro. Având în vedere că anual intră în UE 30 de milioane de persoane din afara blocului comunitar care nu au nevoie de vize, încasările generate de acestea se vor situa între 390 de milioane şi 1,5 miliarde de euro pe an.

Se doreşte un sistem complex de control iar “Etias” este doar una din măsurile prevăzute de Comisia Europeană în cadrul unei iniţiative mai ample de securizare a frontierelor externe, după atacurile teroriste şi valurile migraţioniste din ultimul an. La baza noului plan de securizare a graniţelor UE se va afla un sistem de colectare a datelor tuturor cetăţenilor extracomunitari care tranzitează Uniunea. Reţeaua se va numi “EES” şi va fi finalizată până la sfârşitul acestui an. În prezent se pun la punct detaliile tehnice de funcţionare.

Se preconizează că începând cu anul 2020, fiecare intrare şi ieşire din UE va fi stocată într-o bază de date. Simultan, va fi controlată astfel valabilitatea permiselor şi vizelor de călătorie. Va fi modificată şi verificarea de date prin aşa-numitul “Schengen-Informations-System” (SIS), care cuprinde informaţii despre posibili atentatori terorişti.

În prezent, potrivit legislaţiei, posesorii de paşapoarte europene pot trece frontierele externe ale UE prin controlul simplu al documentelor de identitate, fără a fi nevoie de vreo înregistrare. În acest fel, de exemplu, nu se poate verifica de câte ori pleacă spre Siria şi revine înapoi în UE un jihadist radicalizat cu paşaport european. Acest deficit de securitate ar urma să fie anulat. Iniţiativa va fi foarte greu de impus din punct de vedere politic deoarece actualele reguli Schengen interzic clar colectarea şi verificarea datelor cetăţenilor comunitari la frontierele externe ale UE. Cu toate acestea, în anumite puncte de trecere a frontierelor externe, şi cetăţenii UE se vor supune unor controale automatizate, prin citirea datelor biometrice din paşapoartele lor şi compararea acestora cu feţele călătorilor comunitari. Datele lor nu vor fi însă salvate, cum va fi cazul cu cetăţenii extracomunitari.

Nu trebuie să ne alarmăm acest sistem se va introduce treptat şi se preconizează că vor mai trece încă minim patru ani până când toate aceste sisteme vor deveni total operaţionale, cu instalarea scanerelor şi conectarea bazelor de date.