S-au adus clarificări în cazul transferul contribuţiilor salariaţilor part-time şi a IT-ştilor


Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat si pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat.

Masurile adoptate de Guvern au fost cuprinse in OUG nr.3/2018 publicata in Monitorul Oficial nr.125/2018.

Ce modificari aduce ordonanta?

1. Potrivit ordonantei s-au luat o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat. Este vorba despre angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, pentru cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, precum si pentru salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat.

Masura se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligati la un efort financiar suplimentar.

Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Astfel, pentru toate aceste categorii de angajati, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

2. O alta prevedere a ordonantei de urgenta asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat. Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

3. De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara.

Prin aceasta ordonanta Guvernul pune capat unor lungi discutii insa totusi problemele nu inceteaza avand in vedere ca ne aflam intr-o ambiguitate fiscala si salariala.