RIL admis. Candidatul independent sancţionat pentru nedepunerea declaraţiei privind cheltuielile electorale


justitieAlegerile parlamentare tocmai s-au încheiat. Cheltuielile pe care le-au făcut partidele politice în campania electorală au fost uriaşe. În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate, art. 47 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată în Monitorul Oficial nr. 446/2015, prevede că în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarii financiari coordonatori sunt obligaţi să depună la Autoritatea Electorală Permanentă rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale ale partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi ale candidaţilor independenţi, precum şi cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, însoţite de declaraţii.

Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda de la 15.000 lei la 50.000 lei.

În practica judiciară s-a pus întrebarea dacă şi candidaţii independenţi trebuie să se supună acestei obligaţii. Astfel s-a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se pronunţa asupra jurisprudenţei şi să se pronunţe o decizie prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor legale ce constituie obiectul sesizării.

Problema pusă în atenţia ÎCCJ

Candidatul independent în alegerile locale nu poate fi sancţionat pentru contravenţia prevăzută mai sus atunci când şi-a desemnat şi înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă un mandatar financiar care nu a depus în termenul prevăzut de lege raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale sau candidatul independent în alegerile locale poate fi sancţionat pentru săvârşirea contravenţiei de a nu depune, în termenul prevăzut de lege, la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, atunci când nu şi-a înregistrat la această autoritate un mandatar financiar?

Care este practica instanţelor?

Potrivit ştirilor juridice, unele instanţe au considerat că nu este exclusă răspunderea contravenţională a candidatului independent. Faptul că un candidat în alegerile locale nu a înţeles să îşi angajeze un mandatar financiar, deşi era obligat la aceasta prin lege, nu poate conduce la exonerarea sa de răspundere contravenţională. Chiar şi acele instanţe care au considerat că desemnarea mandatarului financiar este obligatorie doar în situaţia în care candidatul în alegeri primeşte donaţii şi legate au arătat că obligaţia de a depune raportul privind veniturile şi cheltuielile electorale subzistă în privinţa acestuia, indiferent dacă au fost sau nu încasate venituri şi efectuate cheltuieli, de vreme ce scopul instituirii acestei raportări a fost acela de a asigura transparenţa în finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale.

Dimpotrivă, alte instanţe au considerat că, în privinţa contravenţiei prevăzute şi sancţionate de art. 41 raportat la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 (2010), există un subiect activ calificat în persoana mandatarului financiar, întrucât acestei persoane îi incumbă, potrivit legii, obligaţia de a depune raportul detaliat privind veniturile şi cheltuielile electorale pentru candidatul în alegeri. În consecinţă, faţă de principiul legalităţii în materie contravenţională, principiu a cărui respectare presupune încadrarea faptei sancţionate în ipoteza textului de lege aplicabil, au fost anulate actele de constatare şi sancţionare încheiate de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la candidaţii independenţi în alegerile locale.

Care este Decizia ÎCCJ?

Prin Decizia nr. 17/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 1004/2016 a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel avem două situaţii dacă candidatul independent şi-a înregistrat un mandatar financiar nu va putea fi sancţionat pentru nedepunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale, însă în cazul în care nu a înregistrat un mandatar financiar va putea fi sancţionat pentru nedepunerea rapoartelor aferente.