Retrospectiva lunii septembrie!


Reglementarea privind asistenţa juridică în cursul judecăţii încalcă dreptul la un proces echitabil? – elaborat de Diana Jitaru
În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul să fie încunoştinţat, să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, dreptul de a consulta…

Mai sunt câteva zile până la începerea unui nou an şcolar! Cum va fi structurat noul an şcolar? – elaborat de Diana Jitaru
Mai sunt câteva zile până la începerea unui nou an şcolar.  Structura anului şcolar a fost aprobată  prin Ordinul nr. 3220/2018 publicat în Monitorul Oficial nr. 189/2018…

Au fost aprobate normele de hrană specifice persoanelor private de libertate – elaborat de Diana Jitaru
Structura normelor de hrană specifice persoanelor private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi regulile de aplicare a acestora au fost recent modificate…

Termenul în care se pot formula în scris cereri cu privire la legalitatea sesizării instanţei este unul de recomandare – elaborat de Diana Jitaru
Codul de procedură penală prevede că după sesizarea instanţei prin rechizitoriu, dosarul se repartizează aleatoriu judecătorului de cameră preliminară…

Acordarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, subiect de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele cu handicap au dreptul la prestaţii sociale potrivit Legii nr. 448/2006…

Autorizarea și funcționarea farmaciilor. Care sunt ultimele noutăți legislative? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Sănătatea este o avuție de mare preț, pentru oricine. Atâta vreme cât te bucuri de o bună stare de sănătate, ești îndeajuns de bogat, chiar de s-ar întâmpla să-ți șuiere vântul prin buzunare. Dar..

Sancţiunile aplicabile neexecutarii obligaţiilor din titlul executoriu, subiect de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
În materie de executare silită se prevede  că dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită…

Statul acordă sprijin financiar pentru promovarea vinurilor în ţările terţe! – elaborat de Diana Jitaru
După numeroasele aprecieri ale calităţii vinului din ţara noastră statul român doreşte promovarea acestuia în ţările terţe prin acordarea de fonduri…

CCR. Persoanele juridice pot beneficia de scutirea de la plata taxei de timbru? – elaborat de Diana Jitaru
Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil…

Cum arată calendarul exemenului de bacalaureat în 2019? – elaborat de Diana Jitaru
Examenul de bacalaureat a luat naștere în 17 martie 1801 printr-un decret al lui Napoleon Bonaparte, act ce a pus bazele învățământului modern…

Procedura aprobării tacite a autorizaţiilor de către autorităţile administraţiei publice, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Procedura aprobării tacite este o modalitate alternativă de emitere sau reînnoire a autorizaţiilor de către autorităţile administraţiei publice, având la bază următoarele obiective…

OUG privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată. Ce e nou? – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 792 din data de 17 septembrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor…

Războiul contra ambroziei continuă… cu un nou act normativ. Despre ce este vorba? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Pentru persoanele care suferă de alergie la polen, ambrozia a devenit binecunoscută și reprezintă o plantă temută. Ambrozia este o buruiană greu de combătut și capabilă să producă mari cantități de polen cu proprietăți alergene…

Vrei să devii consultant fiscal? Examenul începe în curând! – elaborat de Diana Jitaru
Examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent – sesiunea noiembrie 2018 va avea loc în municipiul Bucureşti în data de 4 noiembrie 2018…

Legea dării în plată a fost contestată în integralitate la CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin creditea constituit un subiect controversat încă de la apariţia proiectului de lege…

Finanţarea programelor sportive din fonduri publice. Cum se realizează? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Există un domeniu în care România a reușit să surclaseze – în repetate rânduri – marile puteri ale lumii. Sportul! Performanțele, uneori extraordinare, obținute de către sportivii noștri…

ICCJ a admis o chestiune de drept cu privire la salarizarea personalului din învăţământ – elaborat de Diana Jitaru
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra unei chestiuni de drept supusă în atenţia sa potrivit ultimelor noutăţi legislative

Pensia de serviciu se cuvine personalului Autorității Electorale Permanente? – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 815 din 24 septembrie 2018 a fost publicată Decizia nr. 50/2018 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel București – Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă …

Înregistrarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate – noutăți legislative – elaborat de Tomi Tohaneanu
Viața trăită prin țări străine, departe de cei dragi și de locurile în care te-ai născut și te-ai format ca om, prezintă multiple dificultăți, capcane, provocări…

Legislaţie utilă: