Retrospectiva lunii august!


Legea contenciosului administrativ a suferit modificări! – elaborat de Diana Jitaru
Legea contenciosului administrativ, potrivit ultimelor noutăţi legislative a suferit unele modificări. Astfel, Legea nr. 212/2017 publicată în Monitorul Oficial nr. 658/2018 a modificat şi completatLegea nr. 554/2004…

Sintagma “în limita numărului de locuri” încalcă principiul egalităţii în drepturi? – elaborat de Diana Jitaru
Judecătorii şi procurorii pot promova în limita locurilor disponibile dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor…

O dispoziție din Legea societăților comerciale a fost declarată neconstituțională! – elaborat de Diana Jitaru
Legea societăţilor comerciale a constituit, recent, motiv de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate, excepţie care a fost admisă…

Ce prevede noua lege privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Veacuri la rând, românul a preferat să trăiască în case menite să adăpostească o singură familie, pe care azi, în terminologia modernă, le numim „locuințe de tip unifamilial”…

Legea manualului şcolar, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Învăţământul a fost supus de-a lungul timpului la numeroase reforme. Generaţiile de elevi au fost “experimente” pentru fiecare Guvern care a fost la guvernare…

Au fost introduse două ocupaţii noi: expert şi tehnician în egalitate de şanse! – elaborat de Diana Jitaru
Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este prevăzută de Legea nr. 202/2002. Recent acest act normativ a fost modificat de Legea nr. 178/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 627/2018 şi de Legea nr. 232/2018…

Întrebări şi răspunsuri ANAF cu privire la obligativitatea caselor de marcat cu jurnal electronic – elaborat de Diana Jitaru
Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul…

Știri juridice: Legea fondului funciar a fost modificată și completată. Ce reiese din noile prevederi? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Multă dreptate a avut înțeleptul anonim, când a spus că un nesăbuit aruncă o piatră în apă și, apoi, zece oameni iscusiți nu izbutesc s-o mai scoată la suprafață…

A fost publicată procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele fizice care realizează venituri trebuie să plătească impozit pe veniturile obţinute. Recent, procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial…

A fost modificată Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică – elaborat de Diana Jitaru
Exproprierea reprezintă acea operațiune juridică care are ca efecte principale trecerea forțată a unui bun din proprietatea privată în proprietatea publică, în vederea executării unor lucrări de utilitate publică, precum și plata unor despăgubiri…

Perimarea executării silite, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Codul de procedură civilă prevede în materie de executare silită perimarea acesteia. Astfel, în art. 697 alin. 1) C. procedură civilă se prevede că în cazul în care creditorul…

Au fost aduse modificări Regulamentului de organizare a Ministerului Justiţiei – elaborat de Diana Jitaru
Organizarea Ministerului Justiţiei este reglementată de Ordinul nr. 120/C/2011, ordin care potrivit noutăţilor legislative, a suferit unele modificări şi completări…

Procedura verificării cererii de chemare în judecată este lipsită de claritate? – elaborat de Diana Jitaru
Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată este de competenţa sa şi dacă aceasta îndeplineşte cerinţele prevăzute de dispoziţiile Codului de procedură civilă…

Protejarea instrumentelor financiare și fondurilor clienților, în societățile de servicii de investiții – elaborat de Tomi Tohaneanu
Se spune că mijlocul cel mai la îndemână prin care poți spori simțul de răspundere al unui om este să-i stabilești responsabilități. La fel de adevărat este că oriunde există responsabilități există…

Legea educaţiei naţionale, sub controlul CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011 prevede o condiţie pentru a activa în cadrul universitar, şi anume necesitatetea obţinerii diplomei de doctor…

Termenul introducerii contestaţiei în anulare încalcă prevederile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata…

Recent, a fost admisă o excepţie de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte Legea societăţilor comerciale! – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit Legii societăţii comerciale societatea va fi reprezentată în instanţă de către persoana desemnată de preşedintele instanţei dintre acţionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însărcinată…

Suspendarea activității auditorilor financiari și firmelor de audit. În ce condiții se efectuează? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Cândva, un anume John Calvin Coolidge jr. (1872-1933), nimeni altul decât cel de-al treizecilea președinte al SUA, a spus un lucru memorabil. Și anume că „orice fel de creștere este dependentă de activitate”…

A fost aprobată procedura de stabilire a impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice – elaborat de Diana Jitaru
Stabilirea impozitului pe venitul net anual impozabil datorat şi regularizarea acestuia cu plăţile anticipate datorate de contribuabili pentru anul 2017…

Legislaţie utilă: