Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a suferit modificări


descarcare-15Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) coordonează constituirea şi atragerea unor surse de finanţare pentru construirea, cumpărarea, reabilitarea, consolidarea şi extinderea unor locuinţe, inclusiv a celor exploatate în regim de închiriere. Aceasta este o instituţie de interes public, cu personalitate juridică, aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, cu autonomie financiară şi îşi desfăşoară activitatea potrivit reglementărilor în vigoare şi ale prezentului regulament.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost aprobat prin Hotărârea nr. 620/2001. O noutate legislativă în domeniu este reglementată de Hotărârea nr. 902/2016 care modifică Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 1014/2016.

Prin acest act normativ se pun în concordanţă Legea privind înfiinţarea ANL cu Regulamentul de organizare şi funcţionare. Astfel se prevede că ANL are ca obiective cele stabile în lege şi anume: atragerea şi administrarea resurselor financiare, în condiţiile prezentei legi, pentru construirea, cumpărarea, reabilitarea, consolidarea şi extinderea unor locuinţe, inclusiv pentru cele exploatate în regim de închiriere; dobândirea de terenuri destinate construirii de locuinţe, în condiţiile legii, şi, după caz, monitorizarea unor programe pentru realizarea lucrărilor de viabilizare a acestora; realizarea unor studii de specialitate privind piaţa imobiliară (cererea şi oferta de locuinţe, terenuri de construcţii, costuri etc.); promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construcţia de locuinţe sociale şi de necesitate, construcţia de locuinţe de serviciu, construcţia şi/sau reabilitarea locuinţelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamităţi naturale, construcţia de locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice, în condiţiile legii, construcţia altor locuinţe proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale, precum şi intervenţii la construcţii existente, în aplicarea măsurilor stabilite prin programe guvernamentale.

Printre atribuţiile principale reamintim: asigură realizarea de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii; realizează investiţii privind construcţia de locuinţe sau intervenţii la construcţiile existente; emite titluri de valoare sub formă de obligaţiuni pe termen mediu şi lung, pentru atragerea de resurse necesare în vederea finanţării locuinţelor; stabileşte condiţiile de folosire a sumelor acumulate, inclusiv a plasamentelor financiare necesare.

Conducerea A.N.L. se realizează prin consiliul de administraţie ca organ executiv nu şi prin Consiliul naţional de coordonare al A.N.L. cum era până acum. Consiliul de administraţie va fi  compus din 5 – 7 membri desemnaţi şi numiţi prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nu 7 membri cum era prevăzut în reglementarea anterioară.

În concluzie aşa cum am menţionat mai sus prin acest act normativ se pun în concordanţă Legea privind înfiinţarea ANL cu Regulamentul de organizare şi funcţionare.