Program de cooperare între România şi Portugalia


imagesropUn program de cooperare în domeniile limbii, educației, științei, tehnologiei și învățământului superior, culturii, sportului, tineretului, mass-media și turismului a fost semnat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze. Prin Hotărârea nr. 560/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 611/2016, pentru aprobarea Programului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze în domeniile limbii, educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi învăţământului superior, al culturii, sportului, tineretului, mass – mediei şi turismului, semnat la Bucureşti la 17 iunie 2015 se stabilesc domeniile în care se va coopera.

Programul cuprinde prevederi referitoare la: predarea, cercetarea și promovarea limbii, literaturii, culturii și civilizației române, respectiv portugheze în celălalt stat, acordarea de burse și recunoaștere și echivalarea studiilor la nivel pre-universitar și universitar, schimbul de informații din domeniul educației, cooperarea științifică și tehnologică, promovarea schimburilor culturale, schimburi în domeniul literaturii și acordarea de sprijin pentru traduceri, cooperare în domeniul patrimoniului, arhivelor, artelor plastice, fotografiei, artelor spectacolului — dans, muzică, teatru, cinematografie și audiovizual, cooperarea în domeniul sportului și tineretului, mass-media (televiziune, radio, agenții de presă), prevederi generale privind cooperarea în domeniul turismului.

Se vor acorda anual burse de ambele părţi, astfel România acordă anual, la cerere şi luând în considerare opinia părţii portugheze, 20 luni – bursă pentru studenţi, pentru studii parţiale; 20 luni – bursă pentru stagii de specializare pentru doctoranzi şi cadre didactice; şi 5 locuri pentru studenţi şi cadre didactice, la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie românească. Lunile – bursă pot fi împărţite în perioade de studii de durată mai scurtă, de la 3 la 10 luni. Iar Portugalia acordă anual, la cerere şi luând în considerare opinia părţii române, burse pentru studenţi, cercetători şi profesori români de limbă şi cultură portugheză.

Se doreşte dezvoltarea schimbului de informaţii, documentare şi publicaţii, în scopul de a permite cunoaşterea reciprocă a sistemelor de învăţământ din cele două ţări, mai ales în domeniile organizării şi managementul instituţiilor de învăţământ neuniversitar şi al echipamentului educaţional şi material didactic de sprijin. Se încurajează vizitele de experţi în domeniul educaţiei, în vederea participării la colocvii, întâlniri, mese rotunde, schimburi de bune practici, precum şi documentare privind structura, programele şi standardele de educaţie, la toate nivelurile.

Ştirile juridice arată că se încurajează recunoaşterea reciprocă, la nivelul învăţământului preuniversitar şi universitar, a perioadelor de studii, diplomelor şi certificatelor.

Se dezvoltă cooperarea directă în domeniul ştiinţei şi tehnologiei între universităţi, instituţii de cercetare, organizaţii, departamente şi unităţi de cercetare în baza avantajului reciproc, conform legislaţiei interne în vigoare din cele două state. Cooperarea include următoarele forme: proiecte comune de cercetare şi dezvoltare în domenii de interes reciproc, schimb de informaţii şi publicaţii ştiinţifice şi tehnologice, participare la conferinţe ştiinţifice, simpozioane, seminare, cursuri, expoziţii şi alte evenimente ştiinţifice.

Documentul, asigură baza juridică pentru intensificarea schimburilor româno-portugheze în domeniile culturii, educației, cercetării științifice, tineretului și sportului, mass-media și turismului, trasând liniile cooperării bilaterale în aceste sfere pentru următorii patru ani.