Producătorii și furnizorii de gaze naturale obligați să încheie contracte transparente și nediscriminatorii


furnizare-gaze
Pe piața concurențială, regula este ca tranzacțiile comerciale cu gaze naturale să se facă angro sau cu amănuntul, respectându-se reglementările ANRE, iar prețurile urmează să se formeze pe baza cererii și  a ofertei.

Ca stat membru al UE ni s-a pus în vedere să creăm cadrul legislativ prin care să fie luate măsurile necesare pentru achiziția de către furnizori a cantităților de gaze naturale destinate clienților finali dorindu-se minimizarea costului resurselor alocate și asigurarea caracterului transparent al achiziției de gaze naturale. Se dorește aplicarea unui tratament egal fără discriminări tuturor participanților la această procedură.

La 31 decembrie 2016 încetează aplicabilitatea prevederii legale privind obligația furnizorilor de a tranzacționa cantități de gaze naturale pe piețe centralizate. Fără adoptarea unui cadru legislativ adecvat, poate fi afectată aprovizionarea cu gaze naturale a clienților casnici și există riscul ca statul român să suporte amenzi din partea UE, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate.

Noile obligații ale producătorilor și furnizorilor de gaze naturale sunt prevăzute în OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 care a fost publicată în Monitorul Oficial 801 din 11 octombrie 2016, dată de la care prevederile sale se aplică.

Noi obligații pentru furnizorul de gaze naturale

Noutățile legislative impun furnizorului de gaze naturale obligația de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici în condiții de minimizarea a costului resurselor alocate, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție a gazelor naturale și tratamentul egal și nediscriminatoriu al ofertanților care participă la procedura de achiziție.

Noi obligații pentru producătorul de gaze naturale

Știrile juridice prevăd că, până la 31 martie 2017, producătorii au obligația de a pune la dispoziția furnizorilor cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție, necesare acoperirii consumului clienților casnici și cantitățile destinate producătorilor de energie termică doar pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centrale de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației respectând graficul de liberalizare a prețurilor și de asigurare  a gazelor naturale pentru aceștia.

Noi termene pentru producătorii și furnizorii de gaze naturale

Piața concurențială angro funcționează pe bază de contracte bilaterale între operatorii economici din domeniul gazelor naturale, de tranzacții pe piețe centralizate administrate de către operatorul pieței de gaze naturale sau de alte tipuri de tranzacții sau contracte. Pe piața concurențială cu amănuntul, furnizorii vând gaze către clienții finali prin contracte la prețuri negociate sau oferte-tip.

Astfel, în perioada  15 iulie 2014-30 noiembrie 2016, producătorii de gaze naturale din România, au obligația de a încheia tranzacții pe piețele centralizate din România pentru vânzarea unei cantități minime de gaze din producția proprie destinată consumului intern. În perioada 1 ianuarie 2015-30 noiembrie 2016, furnizorii licențiați au obligația să încheie tranzacții pe piețe centralizate, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea/cumpărarea unei cantități minime de gaze naturale.

În scopul asigurării nediscriminării între aceleași categorii de consumatori, până la 31 martie 2017, clienții casnici și producătorii de energie termică doar pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în cele destinate consumului populației, au același tratament din punctul de vedere al asigurării cantității și prețului de vânzare al gazelor naturale consumate.

Neîndeplinirea obligațiilor de mai sus atrage amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru producătorii și furnizorii licențiați. Prevederea se aplică de la 11 noiembrie 2016.

Până la 31 martie 2017, clienții casnici și producătorii de energie termică au același tratament din punctul de vedere al asigurării cantităților și prețului de vânzare al gazelor naturale consumate doar pentru cantitățile de gaze utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în cele destinate consumului populației.

Știrile juridice prevăd că în perioada 1 decembrie 2016 – 31 decembrie 2017, fiecare producător de gaze naturale are obligația să încheie contracte pe piețe centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie. Această cantitate nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală (stabilită de Guvern) din cantitatea de gaze pentru care se încheie contracte de vânzare-cumpărare în acea perioadă. Cota procentuală va fi stabilită până la 15 octombrie 2016.

În perioada 1 decembrie 2016- 31 decembrie 2017 fiecare producător de gaze naturale (dacă contractează vânzarea de gaze) și fiecare furnizor de gaze ca nu are și calitatea de producător (dacă contractează vânzarea/cumpărarea de gaze) are obligația să încheie contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu.

În perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2021 fiecare producător de gaze naturale (dacă contractează vânzarea de gaze într-un an calendaristic) și fiecare furnizor de gaze care nu are și calitatea de producător (dacă contractează vânzarea/cumpărarea de gaze într-un an calendaristic) are obligația să încheie, în acel an calendaristic, contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu.

Neîndeplinirea obligațiilor de mai sus atrage pentru producătorii și furnizorii licențiați o amendă de 0,2% până la 1% din cifra de afaceri anuală.

Prețul de achiziție a gazelor naturale

Până la 31 martie 2017 prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică doar pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în cele termice destinate consumului populației, se stabilește prin hotărâre a Guvernului.