Noutăți privind timbrul de mediu! Cine trebuie să îl plătească și cum se calculează ?


taxa auto
Începând cu 2007 statul s-a gândit să inventeze o nouă taxă care trebuia achitată o singură dată la momentul la care autovehiculele erau înmatriculate pentru prima dată în România, taxă care a purtat diferite denumiri, dar scopul ei a fost să scoată sume consistente de bani din buzunarele românilor.

Sub aparența unei noi legi, statul a introdus din 15 martie 2013 o nouă taxă pentru cei care aveau mașini: timbrul de mediu. De fapt era aceeași Mărie, dar cu altă pălărie!

Pentru a stabili modul în care se va calcula această taxă atât de controversată, legiuitorul a publicat în Monitorul Oficial 72 din 1 februarie 2016 Ordinul ANAF nr. 370/2016 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare. Prevederile legale intră în vigoare și se vor aplica chiar de la data publicării.

În ce situații se datorează timbrul de mediu?

Va avea obligația de a plăti această taxă primul proprietar din România al unui autovehicul care dorește să îl înmatriculeze la noi în țară sau dacă o mașină este reintrodusă în parcul auto național dacă la data scoaterii sale din acel parc auto i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului.

Știrile juridice arată că se va achita această taxă și cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat dacă pentru acesta nu a fost achitată taxa specială pentru autovehicule (în vigoare de la 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa de poluare pentru autovehicule (în vigoare de la 1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012) sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (în vigoare de la 13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013).

Timbrul de mediu se datorează și cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate în România asupra unei mașini rulate dacă pentru aceasta s-a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autovehicule, taxa de poluare sau cea pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Se va plăti această taxă și cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, dacă s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme, a taxei de poluare sau a celei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Cine calculează timbrul de mediu ?

Noutățile legislative precizează că organul competent din cadrul ANAF calculează timbrul de mediu. Astfel, pentru persoanele juridice și cele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, taxa se va calcula de către organul fiscal unde este înregistrată persoana ca plătitor de taxe și impozite. Pentru persoanele fizice, timbrul de mediu se va calcula de către organul fiscal în a cărui rază teritorială aceasta își are domiciliul fiscal.

Știrile juridice precizează că valoarea în lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Care sunt pașii ce trebuiesc urmați pentru depunerea actelor în scopul calculării acestei taxe?

Cei care solicită calcularea sumei echivalente a timbrului de mediu au obligația de a depune o cerere la organul fiscal însoțită de actele ce atestă dobândirea dreptului de proprietate asupra mașinii, cartea de identitate a vehiculului și în cazul autovehiculelor rulate achiziționate din alt stat un act din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora. Aceste acte se prezintă la organul fiscal în original și în copie și, după efectuarea verificărilor, actele originale se vor restitui solicitantului. Rețineți că pentru mașinile cumpărate în leasing, cererea se va depune la organul fiscal în format electronic și în formă editată.

Cererea însoțită de actele atașate este analizată și, dacă este incompletă, i se pune în vedere solicitantului să aducă actele lipsă. În momentul în care nu mai este necesar niciun act, organul fiscal va stabili suma ce va trebui achitată și va întocmi un referat în acest sens în baza căruia se va emite decizia de plată.

Această decizie ce atestă modul de calcul al timbrului de mediu se va emite în două zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete. Rețineți că pentru mașinile achiziționate în leasing, suma de plată și emiterea deciziei se va realiza în 5 zile lucrătoare.

Suma se va achita într-un cont deschis la Trezoreria Statului pe numele Administrației Fondului pentru Mediu, iar dovada plății va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra mașinii rulate.

În ce condiții se restituie valoarea reziduală a timbrului de mediu?

Restituirea valorii reziduale a timbrului se face către ultimul proprietar dacă pentru un autovehicul s-a achitat taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu și nu s-a dispus de către instanță restituirea acestora și mașina este scoasă ulterior din parcul auto național.

Rețineți că valoarea reziduală a timbrului este suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la data scoaterii din parcul auto național. Suma se va calcula în baza legislației după care s-a dispus cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la data înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unei mașini rulate, ținându-se cont de vârsta autovehiculului la momentul scoaterii din parcul auto național.

Pentru a primi această sumă, ultimul proprietar va face o solicitare în acest sens organului fiscal ocazie cu care va atașa actul care atestă că solicitantul a fost ultimul proprietar al mașinii scoase din parcul auto național și dovada radierii din circulație a acestuia.

Știrile juridice arată că dacă valoarea reziduală a timbrului este mai mare decât suma achitată la data înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra mașinii rulate, se va restitui valoarea reziduală a timbrului în limita sumei achitate.

Sunt situații în care este contestată valoarea timbrului de mediu. Aceste contestații sunt motivate de deprecierea autovehiculului  într-o măsură mai mare decât standardele folosite la calculul valorii timbrului. Pentru a stabili valoarea reală a deprecierii, se va efectua o expertiză tehnică contra cost de către RAR cu care persoana în cauză se va prezenta la organul fiscal.

Organul fiscal va recalcula suma de plată și se poate restitui diferența de timbru față de cea plătită cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Plouă cu taxe!

Suntem obișnuiți să achităm taxe, astfel încât orice nou bir care va apărea nu ne mai poate surprinde. „După ce le-a achitat,/Zise omul cu umor:/”Domnu-a dat, domnii-au luat,/Dracu’ știe cât mai vor?”(Ica Ungureanu)