Noutăți legislative privind recalcularea pensiei pentru cei pensionați între 1 iulie 1977 -31 martie 2001


pensie

Legea pensiilor a suferit atât de multe modificări și completări, încât până și instanțele de judecată au opinii diferite privind modul în care se vor recalcula pensiile, fapt ce a generat o practică neunitară la nivelul țării. Problema care a dus la pronunțarea unor hotărâri judecătorești diferite a fost cea privind cererile de recalculare a pensiei promovate de cei ale căror drepturi la pensie s-au deschis în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001.

Concret, problema care a generat practica neunitară este aceea a persoanelor pensionate în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001 și care au beneficiat de reducerea vârstei de pensionare proporțional cu perioadele în care au lucrat în grupa I sau a II-a de muncă, caz în care trebuie clarificat dacă punctajul mediu anual se determină prin împărțirea numărului total de puncte realizat la 20 de ani (pentru cei care au lucrat grupa I), respectiv la 25 de ani (pentru cei care muncit în grupa II) sau împărțirea se face la 30 (stagiul general de cotizare prevăzut de legea 3/1977), respectiv la 25 (stagiul de cotizare pentru femei)

Această problemă a subzistat în practică și după 1 aprilie 2001 (data intrării în vigoare a legii 19/2000), când s-a reglementat determinarea punctajului mediu anual pentru un stagiu de cotizare de 20 de ani. În plus, ÎCCJ a decis în 2008 prin Decizia 40 că, pentru cei pensionați în baza legii 3/1977 (adică în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001), stagiul de cotizare pentru determinarea punctajului mediu anual, este cel în vigoare la data pensionării.

Care au fost opiniile instanțelor de judecată?

Știrile juridice arată că unele instanțe în cadrul acțiunilor de îndreptare a erorilor săvârșite la recalculare sau în cadrul contestațiilor împotriva deciziilor prin care s-a stabilit punctajul mediu anual, au raportat un stagiu complet de cotizare de 30 de ani pentru bărbați și 25 ani pentru femei. Pentru cei care au lucrat în grupa I și II de muncă legea nu modifică stagiul complet de cotizare, ci le oferă doar anumite beneficii (reducerea vârstei de pensionare și acordarea unei vechimi în muncă echivalente mai mare decât cea efectiv lucrată). Aceste instanțe au apreciat că nu trebuie confundată vechimea în muncă cu facilitățile oferite de legiuitor pentru cei care au lucrat în grupe, adică nu se poate reduce stagiul complet de cotizare, pentru că stagiul de cotizare în baza legii 3/1977 nu este mai mic de 30 de ani.

Alte instanțe s-au raportat la un stagiu complet de cotizare de 20 ani pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă și de 25 ani pentru cei din grupa II de muncă. Acestea au apreciat că stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este echivalent cu vechimea în muncă necesară pentru deschiderea dreptului la pensie. Legiuitorul a dorit să reducă vârsta de pensionare a salariaților care au prestat activități în grupele I și II de muncă și să reducă și vechimea totală a stagiului de cotizare.

Ce prevedea legea 3/1977 cu privire la pensionarea celor care au lucrat în grupe de muncă?

Pentru cei care au lucrat efectiv cel puțin 20 de ani în locuri de muncă încadrate în grupa I li se va lua în calcul la stabilirea pensiei pentru fiecare an lucrat câte un an și șase luni, iar pentru cei care au muncit cel puțin 25 de ani în grupa II se vor considera un an și 3 luni. Practic, s-a acordat un spor de grupă de 6 luni pentru un an lucrat în grupa I și de 3 luni pentru un an lucrat în grupa II.

Cei care au lucrat în  grupe, puteau, la cerere, să fie pensionați la împlinirea vârstei de 52 de ani pentru grupa I și 57 ani pentru grupa II, bărbații și la 50 de ani pentru grupa I și 52 ani pentru grupa II, femeile. Aceștia se puteau pensiona pe baza unei vechimi în muncă efective mai reduse decât vechimea impusă de lege de 30 ani bărbații și 25 ani femeile.

Ce a decis ÎCCJ?

 ÎCCJ s-a pronunțat prin Decizia 11/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 522 din 14 iulie 2015. Efectele acesteia se produc începând cu data publicării sale pentru toate litigiile cu care instanțele judecătorești sunt sau vor fi învestite.                                                                                         

Pentru cei pensionați sub imperiul legii 3/1977, evaluarea pensiilor se va face în baza legii 19/2000 cu modificările și completările ulterioare. Recalcularea acestor pensii a impus determinarea punctajului mediului anual și a cuantumului fiecărei pensii cu respectarea legii 19/2000. În legea 3/1977 nu exista noțiunea de punctaj mediu anual, acolo dreptul la pensie se determina în raport cu vechimea în muncă, retribuția tarifară, grupele de muncă, vârsta legală de pensionare.

Regula este că dreptul la pensie se stabilește în funcție de actul în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, astfel cei pensionați între 1 iulie 1977 și 31 martie 2001 au avut pensia stabilită în baza legii 3/1977 unde se verifica vechimea în muncă, retribuția tarifară, grupele de muncă, vârsta legală de pensionare.

Legea 3/1977 a prevăzut că vechimea în muncă care se ia în considerare la stabilirea pensiilor pentru munca depusă este timpul cât o persoană a fost încadrată în baza unui contract de muncă. În plus, procentele pentru grupa I și II se vor aplica celor care au lucrat efectiv în aceste grupe cel puțin 20 de ani grupa I, 25 ani grupa II. Dacă au lucrat mai puțin, la procentele corespunzătoare grupei III se acordă un spor proporțional cu timpul efectiv lucrat în grupele I și II.

ÎCCJ a apreciat că vechimea în muncă pentru a li se deschide dreptul la pensie integral pentru munca depusă și limita de vârstă era vechimea efectivă de 20 de ani (pentru cei care au lucrat această perioadă în grupa I ) și 25 ani pentru grupa II. Practic, vechimea era perioada efectiv lucrată în aceste grupe, iar nu suma dintre această vechime în muncă și sporul acordat de legiuitor. Lega se referă la durata efectivă la care s-a achitat contribuția la fondul asigurărilor de stat.

În concluzie, ÎCCJ a decis că pentru cei pensionați în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001 stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este de 20 de ani pentru cei care au lucrat efectiv grupa I, 25 ani pentru grupa II și 30 ani (bărbații) și 25 ani (femeile) pentru cei care au lucrat efectiv grupa III.

La condiții egale de pensionare, pensii egale,  indiferent de anul pensionării?

Legea pensiilor a fost și va fi interpretată după cum bate vântul și cred că va genera în continuare un val de procese ale pensionarilor care se simt nedreptățiți.

“Vârsta de pensionare/A crescut, da-n compensare,/Scade pe al nostru plai/Vârsta medie de trai.” (Vasile Larco)