Noţiunea de conflict de interese a fost înlocuită!


Legea privind modificările la Codul penal a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.  Este vorba despre Monitorul Oficial nr. 598/2017 unde a fost publicată Legea nr. 193/2017 pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

În lege se prevede că se va modifica art. 301 C. penal, articol care incriminează conflictul de interese. Este interesant de observat că nici denumirea marginală nu va fi aceeaşi, conflict de interese, ci se prevede denumirea de “Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Ce prevede noul articol?

Art. 301 C. penal va avea următorul cuprins: “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.”

Putem observa că se elimină prevederea conform căreia este sancţionată şi fapta funcţionarului care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

De fapt, se dezincriminează această din urmă faptă, astfel nu va fi considerată infracţiune fapta funcţionarului care prin deciziile pe care le ia obţine un folos pentru o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani.

O altă găselniţă se prevede în alin. 2) al articolului care prevede că “Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.”

O altă modificare este faptul că articolul 308 – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că „Dispoziţiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”, eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane,  din conţinutul articolul 308.

Astfel, unele persoane cu siguranţă se vor prevala de faptul că exercită o obligaţie impusă de lege.