Metodologia privind contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice se află în dezbatere publică


Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea metodologiei privind contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informaţii vizând originile sale şi propriul trecut, precum şi accesul părinţilor fireşti sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informaţii referitoare la persoana adoptată.

Cum s-a fundamentat această propunere?

Proiectul de act normativ este elaborat în temeiul prevederilor art. 82 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopției republicată (3) şi are drept scop aprobarea metodologiei privind contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informaţii vizând originile sale şi propriul trecut, precum şi accesul părinţilor fireşti sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informaţii referitoare la persoana adoptată.

Potrivit ştirilor juridice, persoana adoptată poate solicita și obține informații referitoare confirmarea adopției, locul nașterii, traseul instituțional şi istoricul personal. Identitatea părinților firești sau a rudelor biologice este dezvăluită, după dobândirea capacității depline de exercițiu, în baza unei sentințe judecătorești de autorizare a accesului la informațiile vizând identitatea părinților firești și a rudelor biologice . În cazul în care adoptatul este minor dezvăluirea acestor informaţii se poate face numai pentru motive medicale.

Ce propune proiectul?

În scopul realizării dreptului de cunoaștere a originilor și propriului trecut persoana adoptată beneficiază de sprijin pentru:
a) obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal și traseul instituțional, informații privind identitatea părinților firești
b) căutarea părinților firești sau a rudelor biologice
c) facilitarea contactării părinților firești sau a rudelor biologice
d) organizarea şi pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice.

Informaţiile care atestă adopţia pot fi furnizate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție numai persoanelor care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu.

Şi părinţii fireşti au dreptul să afle înformaţii privind persoana adoptată.

Procedura accesării informaţiilor referitoare la persoana adoptată de către părinţii sau rudele fireşti

Cererea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice ale persoanelor adoptate care doresc să obțină informaţii vizând persoana adoptată trebuie să conțină numele și prenumele persoanei adoptate avute anterior adopției și cel puțin încă o altă dată de identificare a acesteia, care poate fi după caz, data sau locul nașterii adoptatului, numele și prenumele parinților biologici sau orice altă informație de acest fel.

Cererea este însoțită de acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal şi de copia următoarele documente: a) documentul care atestă identitatea solicitantului;
b) certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
c) copii ale documentelor care fac dovada relațiilor de rudenie existente anterior adopției dintre solicitant și adoptat.

În concluzie, potrivit ştirilor juridice, persoanele adoptate, părinții firești sau rudele biologice pot beneficia, la solicitarea lor, de informare, consiliere, precum şi de alte activităţi destinate pregătirii şi organizării întâlnirii efective dintre aceştia sau facilitării punerii lor în legatură.

Aşteptăm ca acest proiect să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial.