Majorarea indemnizației pt. creșterea copilului, a stimulentului de inserție și noi reguli prv. concediul pt. creșterea copilului


indemnizatie maternitate
Având în vedere dinamica vieții, legiuitorul a decis că legea care reglementa modul de acordare a concediului pentru creșterea copilului cuprindea prevederi care nu favorizau părinții aflați în aceste situații.

În Monitorul Oficial 473 din 24 iunie 2016 a fost publicată HG 449/2016 pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor aprobate prin HG 52/2011. Prevederile sale se aplică de la 1 iulie 2016.

Părinții vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani

Noutățile legislative prevăd că de la 1 iulie părinții vor beneficia de o durată unică a concediului de creștere a copilului. Până la această modificare părinții care realizau venituri în ultimul an anterior nașterii, putea opta fie pentru concediu pentru creșterea copilului de până la un an sau de până la 2 ani.

Vor beneficia de concediu și indemnizație lunară cei care au realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului timp de cel puțin 12 luni. Intră în calcul veniturile din salarii, activități independente, activități agricole, silvicultură, piscicultură.

În cele 12 luni se vor considera perioadele formate din 12 luni consecutive în care a realizat venituri sau 12 luni succesive, precum și luna în care s-a născut copilul. Rețineți că dacă în luna în care s-a născut copilul, persoana nu a realizat venituri supuse impozitului, calculul celor 12 luni începe cu ultima lună din cei doi ani în care aceasta a înregistrat venituri.

 Atât mama, cât și tata au dreptul de a intra în concediu

 Știrile juridice arată că părintele care nu a solicitat dreptul la indemnizație poate solicita acest drept dacă îndeplinește condițiile de acordare oricând până când copilul împlinește 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap).

Noutatea este că dacă unul dintre părinți este în concediu de creștere a copilului și celălalt părinte nu a solicitat acest lucru, va fi obligat să stea cel puțin o lună în concediu în locul celuilalt părinte. Dacă refuză, concediul de creștere acordat părintelui care l-a solicitat se va reduce cu o lună. Persoana care se află în concediu pentru creșterea copilului poate opta pentru concediu fără plată acordat de angajator sau pentru a realiza venituri supuse impozitului.

Simplificarea procedurii de acordare a concediului și a indemnizației

 Pentru a obține indemnizația se depune o cerere însoțită de copia cărții de identitate a solicitantului, a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită livretul de familie, acte privind veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare nașterii. Noutățile legislative arată că de la 1 iulie aceste acte se depun în copie care va fi confruntată cu originalul, eliminându-se obligația de a prezenta copii legalizate ale acestora.

Dacă nu a fost întocmit actul de naștere al copilului pentru care se solicită indemnizația, la cerere se va atașa copia actului constatator al nașterii. Dacă sunt copii cetățeni străini sau români născuți în străinătate, la cerere se va atașa certificatul/extrasul de naștere tradus în limba română de un traducător autorizat.

Stimulentul de inserție

Cei care în perioada în care au dreptul de a beneficia de concediul pentru creșterea copilului obțin venituri impozabile au dreptul la un stimulent de inserție lunar de 50% din cuantumul indemnizației lunare. Aceasta din urmă este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Dacă părintele realizează venituri impozabile cu cel puțin 60 de zile înainte ca minorul să împlinească 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, stimulentul se va acorda până când copilul împlinește 3, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Dacă cel care primește acest stimulent naște după ce copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, unul sau mai mulți copii, poate opta fie pentru continuarea acordării stimulentului până la împlinirea de către primul copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, fie pentru acordarea concediului și  a indemnizației lunare pentru ultimul copil născut. Rețineți că pentru această perioadă cele două drepturi nu se pot cumula.

Stagiu de cotizare

Știrile juridice prevăd că  perioada în care se încasează această indemnizație, va constitui pentru beneficiar perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor la pensie în sistemul public. Aceeași perioadă se ia în calcul și pentru a fi asimilată stagiului de cotizare în sistemul de șomaj fiind avută în vedere la acordarea acesteia.

Majorarea indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție

Având în vedere că salariul minim este de 1.250 lei, va crește și cuantumul indemnizației lunare care va ajunge la 1.062,5 lei. Aceasta se va acorda pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei născuți din sarcini gemelare, tripleți sau multipleți începând cu al doilea copil provenit din astfel de nașteri.

Părinții care vor reveni mai repede la muncă și vor primi un stimulent de inserție vor beneficia lunar de un cuantum mărit al acesteia la 531,25 lei (50% din indemnizație minimă pentru concediu de creștere a copilului).

Neplata impozitului, nu mai suspendă plata indemnizației            

Legea prevedea că cei care nu își achitau impozitele la stat erau sancționați cu suspendarea pe o perioadă de 5 luni a plății indemnizației. După ce achitau, li se plăteau drepturile începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligația, urmând să li se achite și drepturile cuvenite pe perioada suspendării. Această prevedere se abrogă de 1 iulie 2016 nemaifiind condiționată plata indemnizației de achitarea impozitului.

Cei cărora le-au  fost suspendate aceste drepturi începând cu 1 aprilie 2016, vor beneficia, din oficiu, de reluarea plății drepturilor, inclusiv pentru perioada de suspendare.

Beneficiarii legii

Cei care la 1 iulie 2016 nu îndeplinesc condițiile pentru a li se acorda indemnizația/stimulentul de inserție, au dreptul de a solicita stabilirea acesteia și ulterior, respectând prevederile legii. Acestea se stabilesc din ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate (dacă cererea este depusă în 60 de zile lucrătoare de la acea dată) sau de la nașterea copilului dacă persoanele nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Reguli noi

 Noile prevederi simplifică procedura de atribuire a drepturilor și sunt adaptate dinamicii vieții prezente oferind alternative pentru cei implicați.