Lucrezi de Crăciun şi Anul Nou?Angajatorul este obligat să compenseze aceste zile de sărbătoare legală


descarcarezileSărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi iar cu toţii aşteptăm zilele libere pe care le vom avea şi minivacanţa de Crăciun. Cu toate că cei mai mulţi dintre noi vom avea zile libere nu toate categoriile de angajaţi se vor bucura de acestea, unii vor lucra în aceste zile.

Conform legislaţiei, art. 139 alin. 1) C. muncii prevede că zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt printre altele prima şi a doua zi de Crăciun şi 1, 2 ianuarie. Anul acesta din păcate pentru salariaţi, vor beneficia de o singură zi liberă de Crăciun, deoarece 25 decembrie va fi duminică şi de o singură zi liberă de Anul Nou din acelaşi motiv, 1 ianuarie va fi într-o zi de duminică.

Codul muncii mai prevede că prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.  Iar în cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu se vor acorda liber în zilele de sărbătoare legală.

Însă se prevăd şi modul în care vor fi compensaţi aceste categorii de persoane, atfel salariaţii care lucrează în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi la locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Potrivit ştirilor juridice, se prevăd sancţiuni în cazul în care nu sunt respectate aceste prevederi şi anume, angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și  10.000 de lei.

Este bine ca orice angajat să cunoască aceste prevederi, de fapt să îşi cunoască drepturile pentru a şti în ce condiţii să negocieze anumite prevederi din contractul său de muncă.

Vă reamintim că în 2016, angajații s-au bucurat de timp liber pe 1 ianuarie (din moment ce a doua zi a anului a picat sâmbăta), pe 2 mai (din moment ce prima zi de Paște și Ziua Muncii s-au suprapus într-o duminică), pe 20 iunie (din moment ce prima zi de Rusalii a fost duminica), pe 15 august, pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie. Din 2017, lista liberelor legale (prevăzută în mod exclusiv de Codul muncii) va fi mai lungă, deoarece va include și zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) care va fi într-o zi de marţi și 1 iunie (Ziua Copilului), care va fi într-o zi de joi.