Legea maidanezului


Stray baby dog_119377674 copyAm învățat la școală că există legi precum cea a lui Arhimede, a lui Newton, și multe altele care au primit numele inventatorilor lor. Acum avem noutăţi legislative: o lege a câinelui maidanez.

Legea câinelui maidanez a născut și va mai naște multe controverse, va împărți oamenii în două tabere, însă luarea unei decizii în acest domeniu era mai mult decât necesară. Mai trist este că a trebuit să ne confruntăm cu încă un caz în care moartea a luat un suflet de înger pentru ca lucrurile de natură legislativă să se urnească.  Așa a fost și după celebrul caz Perla, care a generat apariția legii împotriva violenței domestice. Tot moartea unui om nevinovat  a fost determinantă în clarificarea aspectelor  legislative.

După ce Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate legată de modificarea legislației privind câinii fără stăpân, a  fost publicată în Monitorul Oficial nr. 601 din 26 septembrie 2013  Legea nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Prevederile sale intră în vigoare în 29 septembrie 2013.

Care sunt modificările și completările aduse de Legea 258/2013?

În esență, legiuitorul a decis că toți câinii fără stăpân vor putea fi eutanasiați după 14 zile lucrătoare,  dacă în acest interval de timp nu au fost revendicați sau adoptați. Pentru a se încadra în dispozițiile acestei legi şi a fi considerat fără stăpân câinele trebuie să îndeplinească anumite criterii.

Dacă un câine este crescut pe domeniul public sau în locuri publice, nu este supravegheat, controlat, este abandonat, chiar dacă are acel microcip implantat, el este considerat a fi al nimănui. În acest caz, el poate fi revendicat sau adoptat, ambele operațiuni fiind gratuite.

Este obligatoriu ca populația să fie informată despre orarul adăposturilor unde se află acești câini, despre condițiile  pentru adopție. Potrivit legii, orarul acestor adăposturi trebuie să fie de luni până vineri de la 10:00 la 18:00.

Noua lege creează și premisele pentru crearea unor noi locuri de muncă. Astfel, Consiliile Locale au obligația de a înființa în 60 de zile, începând cu data de 29 septembrie 2013, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceste servicii vor gestiona baza de date cu câinii fără stăpân aflați la nivel local. În acest sens, toți câinii capturați pe raza unităților administrativ-teritoriale vor fi trecuți în Registrul câinilor fără stăpân.

În cadrul acestor servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân este obligatoriu să fie angajat cel puțin un tehnician veterinar care să se ocupe cu evidența și supravegherea acestor câini. Consiliile Locale au obligația de a asigura și serviciile acestor medici veterinari.

Totodată, a apărut obligativitatea ca toți câinii cu sau fără stăpân să fie sterilizați dacă aparțin rasei comune și metișilor acesteia.

Care este procedura de revendicare și adopție?

După ce maidanezul este „catalogat” ca fiind fără stăpân, este capturat, dus în adăposturile specializate unde este identificat, trecut în registrul înființat în acest sens, consultat de medicul veterinar, deparazitat, vaccinat antirabic și sterilizat.

Potrivit legii, cazarea acordată câinelui fără stăpân în aceste adăposturi specializate este de 14 zile lucrătoare, care curg din momentul înregistrării lor în evidențele adăpostului. În primele 7 zile lucrătoare după înregistrare, ei pot fi revendicați de către proprietari.

După ce trec cele 7 zile lucrătoare și până se împlinesc cele 14 zile lucrătoare, câinii care nu au fost revendicați de proprietari, pot fi adoptați atât de persoane fizice, cât și juridice române sau străine.

Sunt situații în care serviciile speciale pentru gestionarea câinilor fără stăpân îl identifică pe proprietarul patrupedului. În acest caz, în intervalul celor 14 zile lucrătoare, au obligația de a-l notifica în scris pe acesta. Proprietarul va suporta toate costurile generate de prinderea și găzduirea câinelui.

Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru a putea adopta un maidanez?

Până la clarificarea acestui aspect de către legiuitor, nu exista nicio condiție impusă de autorități. Oamenii cu suflet mare adoptau câinii fără a cere acordul vecinilor, chiar dacă nu aveau spațiu suficient sau nu dispuneau de banii necesari pentru îngrijirea animalului, iar zgomotul făcut de prietenul necuvântător îi deranja pe vecini.

Era normal ca legea să le solicite celor care doresc să facă un astfel de gest să prezinte dovada că dețin un spațiu care are condiții corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor, că beneficiază de resurse materiale care să le permită să îi crească și să îi îngrijească corespunzător. Este firesc ca atunci când iei un câine să-ți asumi și răspunderea că îl vei îngriji corespunzător.

Pentru cei care stau la bloc și doresc să adopte un câine fără stăpân va fi necesar acordul asociației de proprietari. Dacă persoana își dorește compania  a mai mult de doi maidanezi în propriul apartament, trebuie să aibă și acordul scris al vecinilor de la bloc. Până la urmă „beneficiarii” conviețuirii în acel bloc cu maidanezii, sunt chiar vecinii, astfel încât mi se pare salutară reglementarea existenței acestui acord.

După ce devine fericitul posesor al unui maidanez, cel ce îl adoptă are obligația de a-l înregistra în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. Și acest lucru are sens pentru că, din acel moment, adoptatorul va răspunde atât de îngrijirea corespunzătoare a animalului cât și de consecințele comportamentelor sale.

Concret, dacă maidanezul tău a mușcat un vecin, plătești factura gestului său! Orice deținător de animal răspunde pentru faptele acestuia. Până la urmă nu poți da în judecată câinele și nici nu îi poți cere despăgubiri pentru că a îndrăznit să te muște!

Ce se întâmplă după ce trec cele 14 zile lucrătoare?

Dacă cele 14 zile lucrătoare pot schimba destinul unor patrupede oferindu-le șansa de a trăi, pentru altele, acest termen face diferența între…a fi sau a nu fi. Astfel, câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați.

Deși la prima vedere trecerea acestor zile poate părea că va declanșa un măcel, cred că legiuitorul a lăsat posibilitatea ca decizia de eutanasiere să se dea pentru fiecare câine în parte și să cuprindă și termenul în care se va face. Astfel, dacă există condiții pentru a putea fi cazat și bani pentru a fi întreținut, nu apare nicăieri obligativitatea eutanasierii acestuia ci chiar posibilitatea oferită de legiuitor ca acest termen să fie modificat în mod motivat. Oricum, până la momentul eutanasierii fiecare câine poate fi revendicat și adoptat.

Ce se întâmplă cu câinii bolnavi?

Dacă în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar se constată că acel câine este bolnav incurabil, atunci procedura eutanasierii este singura prevăzută de legiuitor. Rețineți că la acest examen care stabilește starea de sănătate a câinelui pot asista și reprezentanți din partea organizațiilor pentru protecția animalelor.

Pentru că s-au scris și s-au spus atâtea în presă, legiuitorul a specificat negru pe alb că eutanasia este singura procedură de suprimare a vieții animalelor și se face prin procedee rapide și nedureroase, doar de către un medic veterinar.

Care sunt sancțiunile prevăzute pentru nerespectarea acestei legi?

Încălcarea prevederilor acestei legi se poate sancționa fie cu amendă, fie chiar cu închisoarea.

Astfel, nerespectarea de către serviciile speciale pentru gestionarea câinilor fără stăpân a obligației de a notifica pe proprietarul câinelui în cele 14 zile lucrătoare constituie contravenție și li se va aplica o amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. 

Aceeași amendă o suportă, din propriul buzunar, persoanele, adăposturile publice, asociațiile și fundațiile care dau spre revendicare și adopție câini fără să-i înregistreze mai întâi în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. Nu scapă de această amendă nici unitățile medical-veterinare care microcipează câinii și omit ca în 5 zile de data implantului să comunice către Registrul de evidență a câinilor cu stăpân numărul microcipului.

O amendă mult mai mare, de la 5.000 lei la 10.000 lei, pot primi cei care nu respectă termenul de 14 zile lucrătoare, în care există obligativitatea de a ține acești câini cazați în adăposturi. Dacă eutanasierea este efectuată de către o altă persoană decât un medic veterinar ori dacă sunt dați câini spre adopție fără a fi consultați de un medic veterinar și deparazitați, vaccinați, sterilizați, vor scoate din buzunar între 5.000 și 10.000 lei.

Chiar și consiliile locale pot fi obligate să suporte o amendă usturătoare, de la 10.000 lei la 20.000 lei, dacă nu angajează cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceeași amendă se va aplica și adăposturilor publice sau ale asociațiilor și fundațiilor, dacă nu țin registre speciale vizate de medicul veterinar de liberă practică în care este obligatoriu să se noteze data capturării câinelui, data și ora cazării în adăpost, numărul de câini prinși, revendicați, adoptați, numărul de microcip, data vaccinării, sterilizării, adopției.

Dacă reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor sunt împiedicați să participe la acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare, adopție, amenda va fi de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Gravitatea anumitor fapte l-a determinat pe legiuitor să prevadă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penală de la 1.000 lei la 10.000 lei și confiscarea câinilor pentru cei care ucid câinii ce urmează a fi eutanasiați (cu excepția medicului veterinar care este singurul abilitat să facă acest lucru).

Dacă nu sunt respectate normele sanitar-veterinare și anumite persoane, în loc să incinereze cadavrele câinilor, le folosesc pentru a obține piei, grăsimi, carne, făină proteică, vor sta la închisoare între 1 și 3 ani.

Cei care dețin câini au obligația de a menține igiena în spațiile publice, pe holurile și căile de acces ale spațiului locativ, altfel sunt pasibili de închisoare de la 2 la 5 ani. Pare o măsură corectă, poate așa îi responsabilizează pe cei care dețin câini să păstreze curățenia sau să curețe în urma dragului lor patruped. Pentru mizeria făcută și necurățată este vinovat stăpânul, nu câinele.

Consider că această lege îi va mai disciplina pe oameni, prin sancțiunile pe care le prevede. Poate așa unii vor înțelege că bucuria de a avea un prieten necuvântător merge mână în mână cu ideea de civilizație și de respect pentru cei din jurul lor.

Animalul nu are nevoie de o pregătire specială pentru a fi animal, omul însă pentru a deveni om are nevoie de educație, educația face diferența dintre oameni și animale.” (Marcus Tullius Cicero).