Între România şi Republica Moldova a intervenit un acord de protecţie a informaţiilor


images342Colaborarea permanentă cu alte state se manifestă şi prin schimbul reciproc de informaţii clasificate ce implică obligaţia statelor primitoare de a asigura protecţia informaţiilor clasificate ale statelor emitente pe baza unor principii de securitate stabilite de coomun acord, recunoaşterea reciprocă a certificatelor de securitate emise cu respectarea reglementărilor naţionale ale părţilor, soluţionarea cazurilor de compromitere a informaţiilor.

O noutate legislativă o reprezintă Legea nr. 167/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 579/2016 s-a ratificat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Bucureşti la 5 iunie 2015 şi la Chişinău la 21 iulie 2015.

Care este scopul acestui acord?

Scopul prezentului acord este de a asigura protecţia informaţiilor clasificate schimbate sau produse în procesul de cooperare dintre părţi sau dintre persoanele juridice din statele părţilor.  Acesta se aplică oricărei activităţi ce implică schimbul de informaţii clasificate şi care se derulează sau urmează a se derula între părţi sau între persoanele juridice din statele părţilor şi nu va afecta obligaţiile celor două părţi ce derivă din alte acorduri internaţionale şi nu va fi folosit împotriva intereselor, securităţii şi integrităţii teritoriale ale altor state.

Care sunt autorităţile responsabiile pentru implementarea acordului?

Autorităţile competente de securitate responsabile pentru implementarea prezentului acord în România este Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat iar în Republica Moldova, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Acestea se vor informa reciproc, pe canale diplomatice, despre orice modificare relevantă cu privire la autorităţile competente de securitate.

Accesul la informaţiile clasificate

Accesul la informaţii clasificate şi/sau în locurile ori în incintele unde se desfăşoară activităţi ce implică informaţii clasificate sau unde sunt stocate astfel de informaţii este permis, cu respectarea principiului “necesitatea de a cunoaşte”, numai persoanelor care deţin certificat de securitate a personalului, valabil pentru gradul de secretizare al informaţiilor pentru care este necesar accesul.  Autorităţile competente de securitate ale părţilor îşi pot acorda asistenţă reciprocă, la cerere, în cadrul procedurilor de verificare derulate potrivit legislaţiilor statelor părţilor pentru emiterea certificatelor de securitate a personalului şi a certificatelor de securitate industrială.

Cum se vor transmite informaţiile clasificate?

Acestea vor fi transmise prin canale diplomatice, curieri militari/speciali sau alte modalităţi convenite de autorităţile competente de securitate. Partea primitoare va confirma în scris primirea informaţiilor clasificate. Ele pot fi transmise şi electronic, în formă criptată, prin utilizarea mijloacelor şi dispozitivelor criptografice acceptate reciproc de autorităţile competente de securitate în conformitate cu legislaţiile statelor acestora. Iar dacă există un volum mare de informaţii clasificate ce trebuie transmis, autorităţile competente de securitate vor conveni mijloacele de transport, traseul şi măsurile de securitate pentru fiecare caz în parte.

Ce sunt contractele clasificate?

În cazul în care o parte sau o persoană juridică din statul său intenţionează să încheie un contract clasificat ce urmează a se derula pe teritoriul statului celeilalte părţi, atunci partea pe teritoriul statului căreia se derulează contractul îşi va asuma responsabilitatea de a proteja informaţiile clasificate legate de contract, în conformitate cu legislaţia statului său şi cu prezentul acord.
Fiecare contract clasificat încheiat între contractanţi, în conformitate cu prevederile prezentului acord, va cuprinde o anexă de securitate corespunzătoare unde se menţionează lista informaţiilor clasificate gestionate în cadrul contractului clasificat şi gradele de secretizare ale acestora, procedura de comunicare a modificărilor apărute în gradele de secretizare ale informaţiilor schimbate, canale de comunicare şi mijloace de transmitere ale informaţiilor clasificate, procedura de transport al informaţiilor clasificate, obligaţia de a informa despre orice incident de securitate survenit efectiv sau posibil.

Cum se soluţionează incidentele de securitate?

 În cazul producerii unui incident de securitate care implică informaţii clasificate generate şi primite de la cealaltă parte, autoritatea competentă de securitate din statul în care s-a produs incidentul de securitate va informa imediat autoritatea competentă de securitate a părţii emitente şi va asigura investigaţia de securitate adecvată. Dacă este necesar, părţile vor coopera pe parcursul investigaţiei. Autoritatea competentă de securitate a părţii primitoare va informa în scris autoritatea competentă de securitate a părţii emitente cu privire la circumstanţele producerii incidentului de securitate, prejudiciul produs, măsurile adoptate pentru diminuarea prejudiciului şi rezultatul investigaţiei.

Concluzii

Ştirile juridice arată că în conformitate cu dispoziţiile acordului prezentat mai sus părţile trebuie să ia măsuri adecvate pentru protecţia informaţiilor clasificate primite şi vor acorda tuturor informaţiilor clasificate schimbate un nivel de protecţie de securitate corespunzător celui prevăzut pentru propriile informaţii cu un nivel de clasificare echivalent.