A fost înfiinţat Registrul Unic al Transparenţei Intereselor. Care este scopul acestuia?


images-53Pentru creșterea transparenței cu privire la interacțiunea dintre decidenții din executiv (prim-ministru, miniștri, secretari de stat și alte funcții asimilate demnitarilor) și grupurile specializate din societatea civilă și mediul de afaceri, respectiv pentru a spori calitatea în contextul inițierii sau modificării unei politici publice, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a supus aprobării Memorandumul cu tema: Instituirea Registrului Unic al Transparenţei Intereselor, pe scurt RUTI.

Care este scopul instituirii acestui registru?

Scopul RUTI este creșterea calității politicilor publice inițiate de autorități, dar și ale unora noi care pot fi preluate din afara spectrului guvernamental. Prin politici publice – orice inițiativă guvernamentală  cu impact public: nu numai proiecte de Hotărâri de Guvern/Ordonațe simple/de urgență/proiecte de lege, ci și programe de finanțare, strategii și alte tipuri de acțiuni.

Astfel, potrivit ştirilor juridice, se face un prim pas, într-un demers mai amplu, în direcția stabilirii unor reguli asumate în interacțiunea dintre decidenții din Guvern și grupurile specializate din societate (din mediul de afaceri și ONG) cu scopul explicit de a crește, de o manieră transparentă și asumată, calitatea politicilor publice inițiate de Guvern sau preluate de mediul guvernamental. Ne aliniem practicilor europene și celor din SUA care și-au dovedit impactul pozitiv asupra calității deciziilor privind politicile publice, restul prevederilor legale prin care cetățenii în sens larg cunosc și comentează proiectele de acte normative (Legea nr. 52/2003) rămânând obligatorii.

Acest demers este menit să întărească calitatea deciziei guvernamentale, nu anulează Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională, republicată în Monitorul Oficial nr. 749/2013, inițiatorii de acte normative având obligația să respecte toate procedurile de consultare publică cu toți cetățenii interesați.

Mecanismul implică o evidență a interacțiunilor (tip întâlnire față în față) între decidenți și grupuri specializate prin publicarea de către miniștri/secretari de stat și conducători asimilați acestora a agendei acestora, respectiv a informațiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate să convingă decidenții să adopte o politică publică și/sau să modifice una existentă. Prin decidenți înțelegem: prim – ministru, șeful Cancelariei prim-ministrului și secretarul general al Guvernului, miniștri, secretari de stat, conducători cu rang de demnitar ai altor instituții sau organe centrale ale administrației publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor. Prin grupuri specializate, ne referim la: societăți cu personalitate juridică, asociații, fundații și federații, organizații religioase ale cultelor sau asociată unui cult, organizații sindicale, organizații patronale, Camere de Comerț, structuri asociative ale administrației publice locale, alte tipuri de organizații legal constituite. Sunt asimilate grupurilor specializate și următoarele categorii: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi de familie, cabinete indivi­duale, cabinete asociate, societatea profesională, cu sau fără personalitate juridică.

RUTI invită societatea civilă și mediul de afaceri să se alăture eforturilor Guvernului de creștere a transparenței în deciziile publice, apelând în această etapă pe care o considerăm prima într-un demers care va suferi, în mod cert, modificări în anii următori, la voința și asumarea părților de a introduce date. Nu excludem ca, în viitor, mecanismul să includă alte categorii, alte instituții publice sau chiar să aibă o altă forță juridică.

Prevederile RUTI vor intra în vigoare în 2 săptămâni de la aprobarea Memorandumului, mecanismul recunoaște, astfel, interacțiunile inerente într-o societate democratică deschisă, care pot chiar contribui la sporirea răspunderii guvernanţilor şi pot determina creşterea participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor.