Farmaciștii își aleg conducerea și cenzorii! Vezi cum se vor desfășura alegerile!


colegiul farmacistilor

În ultimii ani la fiecare colț de stradă vezi cel puțin o farmacie și te întrebi: om fi un popor de oameni atât de bolnavi? „Dac-ar fi să socotesc/Câte farmacii găsesc,/Toți românii s-or hrăni/Cu pastile…într-o zi !” (Gabriela Gențiana Groza)

Majoritatea farmaciilor au apărut ca ciupercile după ploaie, iar prețurile medicamentelor sunt pe măsură. Ai crede că la o asemenea concurență, prețurile ar trebui să o ia la vale, însă, în realitate, „cu prețuri mari și raftul plin,/E ca și orice magazin,/La care după ce-am plătit/…m-am lecuit.”  (Nicolae Bunduri)

Dincolo de aceste probleme cu care ne confruntăm noi, cetățenii, farmaciștii ca orice meserie care se respectă sunt organizați în Colegiul Farmaciștilor din România. O dată la patru ani, farmaciștii își aleg conducerea, cenzorii și pe cei care vor face parte din comisia de disciplină. În scopul de a se ști când au loc alegerile, cine va putea vota sau înscrie în cursa electorală sau cum se vor desfășura alegerile, legiuitorul a publicat în Monitorul Oficial 756 din 9 octombrie 2015 Decizia 2/2015 a Colegiului Farmaciștilor din România privind aprobarea Regulamentului electoral al Colegiului Farmaciștilor din România, stabilirea perioadei de organizare a alegerilor și aprobarea Comisiei Electorale Centrale.

Când au loc alegerile și cine se va putea înscrie în cursa electorală?

 Știrile juridice arată că alegerile vor avea loc în perioada 15 noiembrie 2015-15 decembrie 2015 fără să se cunoacă în prezent data exactă a alegerilor. Ea va fi stabilită ulterior, astfel încât desfășurarea și finalizarea unui eventual al doilea tur de scrutin să aibă loc până în data de 15 decembrie 2015.

Vor putea avea dreptul de a alege și de a fi aleși doar farmaciștii membri ai Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), aceste drepturi se vor putea exercita doar în cadrul colegiului teritorial la care este înregistrat farmacistul.

Noutățile legislative precizează faptul că o persoană poate candida atât pe lista membrilor consiliului colegiului teritorial, cât și pe cea a reprezentanților în Adunarea generală națională a CFR. Rețineți că nu se va putea candida concomitent pentru mandatele de mai sus și pentru cel de membru în comisia de cenzori. Calitatea de membru al comisiei de disciplină sau al Comisiei superioare de disciplină este incompatibilă cu orice altă funcție din cadrul CFR la nivel național sau teritorial.

În plus, membrii comisiilor electorale nu pot candida la posturile elective din cadrul CFR în legislatura pentru care se organizează alegerile. Aceștia se vor angaja în scris să nu candideze pentru o funcție electivă în legislatura pentru care se organizează alegerile.

Declarația de candidatură

Legiuitorul a stabilit că cei care își manifestă intenția de a candida au obligația de a înregistra la secretariatul colegiului teritorial o declarație de candidatură. Acestea se pot depune până cu 3 zile anterior datei pentru organizarea alegerilor.

În mod obligatoriu, în declarația de candidatură se va preciza numele, specialitatea, gradul profesional, funcțiile deținute în cadrul organelor CFR începând cu 2007 și indicarea perioadelor respective, mandatul pentru care candidează, vechimea în profesie, funcțiile deținute în alte organisme statale, sindicale sau profesionale. În plus, va preciza dacă a avut sancțiuni din partea CFR în ultimii 5 ani, își va lua angajamentul că se obligă să participe la toate activitățile organului din care face parte și va declara că știe că i se va revoca mandatul dacă absentează de 3 ori nemotivat la ședințele organului în care a fost ales.

Noutățile legislative precizează că vor putea candida pentru comisia de disciplină doar farmaciștii cu o vechime de peste 7 ani în profesie și care nu au avut abateri disciplinare în ultimii 5 ani.

Cum se vor desfășura alegerile?

Alegerile au loc pe o durată de maximum două zile consecutive între ora 8:00 și 20:00 în prima zi de vot și 8:00 și 14:00 în a doua zi. În ziua alegerilor este interzisă orice fel de campanie electorală sau manifestare asemănătoare.

Alegătorii vor primi 4 buletine de vot, în funcție de mandatul pentru care votează (membru consiliul colegiului teritorial, reprezentant în Adunarea generală națională, membru în comisia de disciplină, membru al comisiei de cenzori). Candidații vor fi trecuți în ordine alfabetică pe buletinul de vot. Candidații ale căror nume nu au fost tăiate de pe buletinul de vot se consideră a fi votați.

Pentru a ști câți candidați să taie pentru ca buletinul să fie valid, se va menționa pe fiecare buletin de vot numărul maxim al membrilor organelor de conducere pentru care este respectivul buletin. De exemplu, numărul membrilor consiliului colegiului teritorial se va stabili astfel: 7 membri pentru un număr de până la 100 de farmaciști înscriși, 11 pentru un număr cuprins între 101 și 500 de farmaciști, 13 membri pentru 501-1000 farmaciști și 19 membri pentru peste 1000 farmaciști înscriși.

S-a stabilit că la nivel teritorial comisia de disciplină este formată din 3 membri titulari și 2 membri supleanți, iar comisia superioară de disciplină cuprinde 5 membri titulari și 3 membri supleanți. S-a decis ca numărul cenzorilor să fie 3, iar dacă vor exista mai multe candidaturi, în caz de vacantare primul membru neales devine membru titular.

În ce condiții sunt validate alegerile?

După închiderea procesului de votare, vor putea asista la numărarea voturilor și farmaciștii care și-au exprimat votul, dar și cei care au candidat la una dintre funcțiile elective. Dacă după numărarea voturilor, se constată că alegerile nu sunt valabile, pentru că nu au participat la vot cel puțin 2/3 din numărul membrilor cu drept de vot, se va organiza un nou tur de scrutin.

Știrile juridice arată că turul doi se poate organiza după 14 zile de la data alegerilor precedente, în aceleași condiții și cu aceiași candidați. Rețineți că turul doi al alegerilor va fi validat, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Dacă primul tur al alegerilor este validat, atunci se va proceda la atribuirea mandatelor în ordine descrescătoare a numărului de voturi până la ocuparea numărului legal de mandate. Noutățile legislative prevăd că, în caz de voturi egale, departajarea se va face prin tragere la sorți, la care pot participa și cei în cauză.

Medicamentul miraculos

Cu siguranță că în ziua alegerilor, fiecare farmacist care va decide să își exercite dreptul de vor, va alege așa cum va considera de cuviință respectând regulile impuse de legiuitor. Pentru noi, cei care trecem pragul farmaciilor în scopuri strict medicale, ne-ar fi tare util dacă “premiul Nobel eu l-aș da/Celui care-n farmacie/Ar descoperi ceva/Să ne scape de prostie!”  (George Zarafu)