Fapta a fost greşit încadrată şi sancţionată cu o amendă care nu corespunde faptelor săvârşite. Consecinţe


burse-de-studiu-in-greciaPoate s-a întâmplat vreodată să fim sancţionaţi contravenţional pentru săvârşirea unei contravenţii. Astfel, ne întrebăm ce se întâmplă dacă fapta a fost greşit încadrată şi sancţionată cu o amendă care nu corespunde faptelor săvârşite? Vom analiza un caz practic pentru a observa care este practica instanţelor.

Potrivit ştirilor juridice, instanţa a reţinut că agenţii constatatori nu au efectuat o încadrare juridică corespunzătoare a primei fapte săvârşite de către contravenientă şi pentru care acesta a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 27.500 lei.

Fapta constatată, neemiterea bonului fiscal, a fost încadrată la prevederile art. 11 alin. 1 lit. e) pct. vi) din O.U.G. nr. 28/1999, deşi, din probele administrate, rezultă că fapta se încadrează la prevederile art. 11 alin. 1 lit. e) pct. iv) din O.U.G. nr. 28/1999, potrivit cărora „Contravenţiile prevăzute la art. 10 se sancţionează cu amendă aplicată operatorilor economici, după cum urmează: e) cele prevăzute la art. 10 lit. c) şi d): 4. (iv) cu amendă în cuantum de 17.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului.

Din probele existente la dosarul cauzei rezultă că există o altă situaţie de fapt decât cea reţinută de agenţii constatatori, dar numai în ceea ce priveşte condiţia ca suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei să fie mai mare de 1.000 lei, stare de fapt ce necesită o altă încadrare juridică.

Astfel, s-a arătat că, în situaţia în care din materialul probator rezultă o altă stare de fapt decât cea descrisă în procesul verbal de contravenţie, ce atrage o altă încadrare juridică a faptei, soluţia ce se impune este de admitere în parte a plângerii contravenţionale, cu consecinţa modificării procesului-verbal de contravenţie, în sensul reţinerii în sarcina petentului a faptei, astfel cum rezultă din materialul probator administrat, încadrând din punct de vedere juridic această faptă şi aplicând sancţiunea prevăzută de lege pentru contravenţia reţinută.

Potrivit ştirilor juridice,  în aprecierea necesităţii efectuării unei astfel de reîncadrări juridice, instanţa are în vedere şi faptul că normele juridice care sancţionează fapta fac parte din dreptul administrativ, ramură de drept public dominată de interesul general, iar, în raporturile juridice de drept public, prevalează interesul general. A nu sancţiona faptele de genul celei din speţă, în condiţiile în care fapta este dovedită cu certitudine, poate conduce la concluzia că interpretarea normelor juridice cu un formalism excesiv, în sensul imposibilităţii de reîncadrare a faptei, favorizează unele persoane în sensul că se bucură de impunitate datorită unei anumite interpretări a legii.

Astfel, fapta a fost reîncadrată iar noul cuantum al amenzii, stabilit în urma reîncadrării juridice a faptei, instanţa reţine că petenta beneficiază, în temeiul art. 12 alin. 3 din O.U.G. nr. 28/1999, de posibilitatea de a achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, jumătate din cuantumul amenzii aplicate, respectiv suma de 8.750 lei, întrucât este vorba despre o nouă sancţiune aplicată, iar textul de lege, aplicat prin asemănare, conduce la această concluzie.

În concluzie, în situaţia în care din materialul probator rezultă o altă stare de fapt decât cea descrisă în procesul verbal de contravenţie, ce atrage o altă încadrare juridică a faptei, soluţia ce se impune este de admitere în parte a plângerii contravenţionale, cu consecinţa modificării procesului-verbal de contravenţie, în sensul reţinerii în sarcina petentului a faptei, astfel cum rezultă din materialul probator administrat, încadrând din punct de vedere juridic această faptă şi aplicând sancţiunea prevăzută de lege pentru contravenţia reţinută.