Executorii judecătorești – obligați la plata de despăgubiri dacă v-au cauzat prejudicii !


exasLegea lui Miller despre asigurări consideră că „asigurările acoperă totul, în afară de ceea ce se întâmplă.” În viața de zi cu zi, crezi că, dacă ai asigurare la casă, la mașină, la propria viață, vei dormi mai liniștit. La fel, dacă apelezi la un avocat, medic sau executor judecătoresc trebuie să știi că aceștia au obligația de a se asigura pentru eventualele cazuri în care, din propria culpă, produc un prejudiciu clientului.

Într-o lume atât de asigurată totul ar trebui să meargă “ca pe roate”, iar eventualii păgubiți ar trebui să stea liniștiți, că societățile de asigurări le vor repara dauna suferită. Pe principiul „paza bună, trece primejdia rea”, tot mai mulți români sunt fie obligați să se asigure, fie o fac din proprie convingere. Nu putem fi atât de pesimiști ca Murphy și să credem că societățile de asigurare „dacă găsesc și cea mai mică posibilitate să nu plătească, e sigur că nu vor plăti!”

Pentru a clarifica modul în care funcționează sistemul de asigurare al executorilor judecătorești legiuitorul a elaborat Statutul Casei de Asigurări a Executorilor Judecătorești care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 462/2014.

Ce știri juridice aduce acest statut?

Casa de asigurări a executorilor judecătorești are sediul în București și cuprinde toți executorii judecătorești care-şi desfășoară activitatea pe teritoriul României. Scopul ei este de a asigura răspunderea civilă a executorului pentru prejudiciile cauzate din culpă. Fondurile Casei de asigurări sunt primele de asigurare, donații și alte surse legale.

Pe toată perioada cât își desfășoară activitatea, fiecare executor judecătoresc are obligația de-a încheia o poliță de asigurare cu Casa de asigurări, prin care să se asigure pentru eventualele prejudicii pe care le-ar putea cauza din culpă persoanelor, în exercitarea profesiei. Asigurarea este valabilă și după ce executorul judecătoresc își încetează activitatea, cu condiția ca evenimentul asigurat să se fi produs în timpul exercitării profesiei.

Valoarea primelor de asigurare anuale subscrise este de 500 lei pentru primul eveniment/an. Primele de asigurare se vor achita la casieria sau în contul Casei de asigurări astfel: 50% din valoarea primei de asigurare până la 31 martie și 50% din valoarea primei de asigurare până la 30 iunie.

Dacă executorul judecătoresc vrea să se asigure peste ceea ce legea îi impune, poate achita, pentru producerea în următorii 3 ani a altor evenimente, o franșiză obligatorie (sumă fixă sau procent din valoarea daunei)  de 10% din fiecare daună.

Rețineți că neplata obligațiilor bănești către casa de asigurări atrage suspendarea executorului judecătoresc din exercițiul funcției. Astfel, dacă acesta nu achită timp de 3 luni contribuțiile bănești obligatorii va fi suspendat până la plata lor integrală.

Dacă este chemat în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciile cauzate, are obligația de a depune la Casa de asigurări o copie de pe cererea de chemare în judecată în maxim 10 zile de la primirea citației. Totodată, este obligat să administreze toate probele necesare folosind toate căile de atac (apel, recurs) pentru a-și proba nevinovăția.

Ce prejudicii acoperă asigurarea făcută de executorul judecătoresc?

Asigurarea acoperă doar prejudiciile cauzate din culpă de către executorul judecătoresc, prin faptele sale sau ale angajaților săi și doar dacă acestea au avut loc în exercitarea atribuțiilor profesionale. Dacă executorul judecătoresc a primit bunuri care i-au fost încredințate în depozit și acestea sunt distruse, dispar sau sunt pierdute din culpa executorului, cel păgubit va fi… despăgubit. Dacă bunurile încredințate dispar sau sunt distruse din pricina unui caz de forță majoră, caz fortuit, asigurarea nu va acoperi daunele.

Dacă clienții i-au încredințat executorului judecătoresc documente în original și acesta le pierde, distruge sau sunt deteriorate, asigurarea va acoperi doar costul de refacere al documentelor. Concret, dacă executorul pierde o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, va suporta costul legalizării hotărârii, de 5 lei și cel al obținerii titlului executoriu, de 20 lei.

Pentru ce tipuri de prejudicii nu răspunde Casa de asigurări?

Dacă executorul judecătoresc a săvârșit anumite fapte cu intenție și a produs pagube care au fost stabilite prin hotărâri judecătorești! De exemplu, un executor care are competența de a-și exercita activitatea pe raza Curții de Apel Ploiești poate face executări doar în județele arondate acesteia  (Prahova, Buzău, Dâmbovița). Dacă acesta exercită un act de executare în București știind că n-are competența să facă acest lucru, săvârșește o faptă cu intenție.

Dacă executorul judecătoresc a întocmit greșit anumite acte din vina exclusivă a clientului (de exemplu, i-a furnizat date incorecte executorului). Când prejudiciul cauzat de executor depășește limita maximă a despăgubirii asigurate, casa de asigurări nu achită decât contravaloarea despăgubirii asigurate, diferența va fi suportată de executor.

Dacă prejudiciul cauzat de executorul judecătoresc a fost constatat printr-o hotărâre judecătorească, atunci cheltuielile de judecată generate de acel proces vor fi suportate exclusiv de executor. La fel, daunele morale acordate clientului păgubit pentru prejudiciul cauzat de executor vor fi plătite din buzunarul executorului.

Rețineți că nu se vor acorda despăgubiri de către Casa de asigurări pentru prejudiciile cauzate de executorul judecătoresc prin faptele proprii sau ale angajaților săi, dacă evenimentul s-a produs într-un caz de forță majoră, din culpa exclusivă a celui păgubit sau a unei terțe persoane.

Care este limita maximă a despăgubirilor ce se pot acorda?

Limita maximă ce se poate acorda este egală cu valoarea primelor de asigurare multiplicată de 10 ori, deci maxim 5.000 lei. Despăgubirile se vor achita în lei. Dacă prejudiciul cauzat depășește valoarea de 5.000 lei, casa de asigurări nu răspunde pentru plata diferenței, care va fi suportată exclusiv de executorul judecătoresc.

Asigurarea este ca o parașută

Se spune că „asigurarea este ca o parașută: dacă nu o ai când îți trebuie prima dată, sunt șanse să nu mai ai nevoie de ea din nou.” De aceea, cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit, și în tagma executorilor judecătorești, care sunt limitele asigurării și în ce cazuri se acordă aceasta, dar mai ales în ce cazuri nu se acordă.

Într-o societate în care se promovează ideea de a te asigura pentru a scăpa de eventualele neplăceri cauzate de imprevizibil, cred că cel mai bine ar fi ca, atunci când neprevăzutul te lovește, să-l lovești și tu înapoi!