Excepţia de neconstituţionalitate trebuie să aibă o anumită structură!


De-a lungul timpului am analizat numeroase excepţii de neconstituţionalitate admise sau respinse. După cum bine ştim orice excepţie de neconstituţionalitate trebuie motivată iar în motivare trebuie să se susţină motivele care stau la baza acesteia.

Numeroase excepţii de neconstituţionalitate au fost respinse de Curtea Constituţională pe motiv că nu sunt motivate conform legii. Recent, în Monitorul Oficial nr. 409/2017 a fost publicată Decizia nr. 132/2017, decizie în care s-au constatat tocmai cele menţionate anterior.

Cum a fost motivată excepţia?

În motivarea excepţiei autorul s-a mulţumit doar să enumere mai multe dispoziţii constituţionale şi convenţionale. S-a apreciat că orice comentarii în susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate ar fi de prisos.

Ce a reţinut Curtea Constituţională?

Potrivit ştirilor juridice, Curtea Constituţională a reţinut că motivarea excepţiei cuprinde afirmaţii generale referitoare la necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale menţionate, fără a fi evidenţiate aspecte de natură să circumscrie în mod rezonabil critica de neconstituţionalitate şi fără să se contureze argumente care să facă posibilă compararea reală a textului de lege criticat cu reperul constituţional şi convenţional invocat.

Curtea reaminteşte de Decizia nr. 1.313 din 4 octombrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 12 din 6 ianuarie 2012.

Prin decizia menţionată Curtea a teoretizat existenţa unei anumite structuri a excepţiei de neconstituţionalitate. Este vorba despre trei elemente, inerente şi intrinseci oricărei excepţii de neconstituţionalitate, şi anume: textul de lege contestat din punctul de vedere al constituţionalităţii, textul de referinţă pretins încălcat şi motivarea de către autorul excepţiei a relaţiei de contrarietate existente între cele două texte, adică motivarea neconstituţionalităţii textului criticat. Mai mult decât atât, chiar dacă excepţia de neconstituţionalitate este în mod formal motivată, deci cuprinde cele trei elemente, dar motivarea în sine nu are nicio legătură cu textul criticat, iar textul de referinţă este unul general, soluţia pronunţată de Curte va fi de respingere ca inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate, ca urmare a neîndeplinirii condiţiei cuprinse în art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992.

De reţinut!

Excepţia de neconstituţionalitate trebuie să conţină trei elemente: textul de lege contestat din punctul de vedere al constituţionalităţii, textul de referinţă pretins încălcat şi motivarea de către autorul excepţiei a relaţiei de contrarietate existente între cele două texte, adică motivarea neconstituţionalităţii textului criticat.