Recunoaşterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, pe lista de şedinţă!


images-23Curtea Constituţională are astăzi pe lista de şedinţă excepţia de neconstituţionalitate privind recunoaşterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, încheiate în afara graniţelor. Decizia Curţii este aşteptată cu interes având în vedere că ţara noastră nu recunoaşte căsătoria între două persoane de acelaşi sex mai mult decât atât în ziua în care s-a amânat judecarea cauzei, Curtea a stabilit modificarea Constituţiei prin modificarea definiției familiei prin prevederea explicită în Constituție ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost discutată de Curtea Constituțională şi la 20 iulie 2016, dar judecătorii Curții au amânat pronunțarea pentru 20 septembrie, președintele CCR, Valer Dorneanu, declarând că amânarea unei decizii privind excepția de neconstituționalitate referitoare la recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, încheiate în străinătate, a fost luată pentru că judecătorii vor o analiză aprofundată.

Care este situaţia de fapt?

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american, după ce Inspectoratul General pentru Imigrări al României a refuzat să îi acorde cetățeanului american drept de reședință. Judecătoria a admis excepția de neconstituționalitate și a trimis-o către Curtea Constituțională.

Cuplul de homosexuali s-a căsătorit la Bruxelles în 2010 și, ulterior, a contestat în instanțele din România faptul că o căsătorie între două persoane de același sex nu este recunoscută pe teritoriul țării noastre. Cuplul consideră că refuzul autorităților din România de a recunoaște relația de familie dintre soți îi împiedică pe cei doi să se stabilească în România, având în vedere că dreptul la rezidență se acordă exclusiv membrilor familiei.

Concret, autorii excepției au contestat legislaţia şi anume, art. 277 alin. 2 și 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene. Art. 277 din Cod Civil mai precizează că nici parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex care sunt încheiate în străinătate de către cetățeni români sau străini nu sunt recunoscute în România.

Potrivit ştirilor juridice s-a invocat încălcarea dreptului la viață privată, aducând în acest sens argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Argumentând că dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat sunt incluse și în Constituția României și ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei.

Mai mult, în România, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatelor civile între persoane de același sex, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost respinsă în Parlament, la 9 decembrie 2015. Aşteptăm cu interes decizia Curţii Constituţionale asupra acestei excepţii de neconstituţionalitate.