Elementul material al infracţiunii de contrabandă. Caz practic


Potrivit legislaţie, sunt asimilate infracţiunii de contrabandă colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Ca să înţelegem şi mai bine această infracţiune vom prezenta un caz practic.

În cauză, inculpatul a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă prevăzută de art. 270 alin 3 din Legea 86/2006 cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal și art. 5 Cod penal. În esență s-a reținut că inculpatul, la data de 29.10.2013 a deținut și transportat cantitatea de 980 pachete țigări, de proveniență ucraineană, ce reprezintă mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Potrivit ştirilor juridice, pentru a dispune condamnarea, prima instanță a reținut că, în pofida faptului că inculpatul a negat săvârșirea infracțiunii, afirmând că nu cunoaște modul în care cele două colete conținând 980 pachete de țigări au ajuns în mașina sa, probele administrate în cauză au stabilit că fapta există și că a fost săvârșită de inculpat cu vinovăția cerută de textul legal.

Astfel, prima instanță a analizat probele constând în declarațiile date de cele două martore, care au arătat că nu au văzut în mașina inculpatului nici un colet și nu au auzit ca acesta să aibă vreo discuție telefonică legată de transportul unor țigări și, coroborat cu împrejurarea că, în mașina inculpatului au fost descoperite cele două colete, că varianta susținută de inculpat, respectiv, că acesta ar fi fost solicitat de persoane necunoscute să transporte coletele și că le-a refuzat nu este confirmată de nicio probă în cauză, a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii, apreciind că acesta a cunoscut proveniența ilicită a țigărilor, respectiv că ele sunt din contrabandă sau sunt destinate unei astfel de acțiuni.

Criticile aduse în apelul inculpatului sunt fondate pentru cele ce vor fi arătate în continuare:

Potrivit art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul vamal al României constituie infracțiunea de contrabandă „colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, desfacerea și vânzarea bunurilor și mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia”.

Așadar, elementul material al acestei infracțiuni constă în colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, desfacerea și vânzarea bunurilor și mărfurilor cunoscând că provin din contrabandă, deci că au fost sustrase de la controlul vamal sau că sunt destinate săvârșirii contrabandei, în sensul că sunt menite să fie scoase din țară prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

În cauza de față, ceea ce s-a dovedit fără îndoială constă în faptul că asupra inculpatului  (în mașina acestuia) au fost descoperite cele 980 pachete de țigări, fără a se lămuri prin nicio probă proveniența acestora, destinarea lor, iar împrejurările de fapt și circumstanțele în care fapta reținută în sarcina acestuia s-a săvârșit, nu au capacitatea de a susține existența faptei sub calificare penală.

Singura probă ce ar susține existența unei infracțiuni rezultă din deținerea de către inculpat a celor 980 de pachete de țigări, deținere pentru a cărei justificare inculpatul a avut o atitudine șovăitoare, relativ oscilantă, ceea ce ar putea conduce la concluzia că acesta putea fi implicat într-o activitate ilicită.

În concluzie, în condițiile în care, această probă nu se coroborează cu nicio altă probă administrată în cauză, ea singură nu are aptitudinea de a sta la baza unei soluții de condamnare a inculpatului, probele fiind necesar a se corobora de o manieră care să conducă la o concluzie logică și indubitabilă privind existența unei infracțiuni și comiterea acesteia cu forma de vinovăție cerută de lege