Doriţi să formulaţi o cerere la CEDO? Care sunt dispoziţiile obligatorii pe care trebuie să le respectaţi?


download-17În ultimul timp tot mai multe persoane îşi găsesc dreptatea prin formularea unei cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Însă după cum ştim Curtea Europeană este sufocată de cereri care nu sunt admisibile deoarece nu respectă principiile fundamentale.

Astfel înainte de a vă decide să vă adresaţi Curţii Europene a Drepturilor Omului, citiţi cu atenţie Convenţia şi Nota în atenţia persoanelor ce doresc să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului.  Dacă dumneavoastră consideraţi că cererea îndeplineşte condiţiile menţionate în aceste texte, detaşaţi şi completaţi Formularul de cerere (paginile centrale), folosindu-vă de instrucţiunile de completare. 

Ce condiţii trebuie să îndepliniţi?

Potrivit ştirilor juridice, trebuie să aveţi în vedere următoarele aspecte:

  1. Înainte de a vă adresa Curţii, trebuie să fi utilizat, în statul în cauză, toate remediile juridice care ar fi putut fi utile în situaţia de care vă plângeţi; în caz contrar, va trebui să demonstraţi că aceste remedii nu puteau fi eficace. Prin urmare, mai întâi ar fi trebuit să sesizaţi tribunalele interne, până la şi inclusiv instanţa supremă competentă, în faţa căreia ar fi trebuit să prezentaţi, cel puţin în substanţă, motivele cererii pe care intenţionaţi să le supuneţi atenţiei Curţii.
  2. Conform art. 35 alin. 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de 6 luni începând cu data deciziei definitive interne. O cerere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte. Acest interval începe să curgă de la data la care aţi luat cunoştinţă dumneavoastră personal sau avocatul dumneavoastră de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere
  3. Vă puteţi adresa Curţii numai cu privire la actele unei autorităţi publice dintr-unul dintre aceste state (Parlament, administraţie, tribunal etc.). Curtea nu se poate ocupa de cereri îndreptate împotriva unor persoane particulare sau a unor instituţii private.
  4. Trebuie să fi respectat regulile de procedură naţionale, mai ales termenele prescrise de acestea. Dacă, de exemplu, recursul dumneavoastră a fost respins ca tardiv sau pentru nerespectarea unei reguli de competenţă sau de procedură care vă poate fi imputată, Curtea nu va putea examina cererea dumneavoastră.

Cum trebuie să vă adresaţi Curţii?

În ceea ce priveşte limba în care trebuie formulată cererea reamintim că limbile oficiale ale Curţii sunt franceza şi engleza, dar, dacă vă este mai uşor, puteţi scrie Grefei în limba oficială a unuia dintre statele care a ratificat Convenţia. În timpul fazei iniţiale a procedurii, puteţi primi, de asemenea, şi scrisori în aceste limbi. Trebuie să notaţi că, într-un un stadiu ulterior al procedurii, atunci când Curtea nu va declara cererea dumneavoastră inadmisibilă, pe baza dosarului trimis de dumneavoastră, şi va decide, totodată, să solicite guvernului observaţii scrise în privinţa plângerilor dumneavoastră, toată corespondenţa pe care grefa Curţii o va adresa părţilor va fi redactată în franceză sau engleză, iar dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră veţi fi obligaţi, în principiu, să folosiţi franceza sau engleza pentru a redacta observaţiile dumneavoastră ulterioare.

De reţinut este că nu puteţi depune o plângere la Curte decât prin curier normal (şi nu prin telefon). Dacă dumneavoastră trimiteţi o plângere prin curier electronic sau prin fax, este imperativ să o retrimiteţi prin curier normal. Este inutil să vă deplasaţi personal la Strasbourg pentru a vă expune cazul oral.

Potrivit ştirilor juridice, este important să ştim că, copiile xerox ale documentelor transmise Curţii nu trebuie capsate, lipite sau legate prin orice modalitate. Toate paginile trebuie numerotate de la prima până la ultima (numere consecutive).

Dacă consideraţi că îndepliniţi toate condiţiile de mai sus trebuie să completaţi cu grijă şi lizibil formularul de cerere şi să îl trimiteţi împreună cu toate documentele pertinente cât mai curând posibil, şi în orice caz nu mai târziu de 8 săptămâni de la data primei scrisori pe care v-a adresat-o grefa Curţii.