Deținuții care scriu cărți în penitenciare vor beneficia de reducerea pedepsei cu 20 de zile


carti penitenciar
În ultimii ani au curs râuri de cerneală în penitenciare. Se pare că penitenciarul a fost un izvor al inspirației extrem de bogat pentru deținuți, aceștia reușind să scrie lucrare după lucrare, obținând astfel 30 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare lucrare științifică.

Statisticile au arătat că în ultimii 3 ani 188 de deținuți au scris 425 de cărți, iar unii dintre ei au reușit să scrie 10 cărți în mai puțin de un an și jumătate. Cei care au dorit reducerea pedepsei și au scris aceste cărți s-au folosit de vidul legislativ care nu prevedea ce înseamnă lucrare științifică, ce pași trebuie urmați pentru a fi evaluat caracterul științific și nu existau restricții cu privire la numărul de lucrări ce puteau fi elaborate în penitenciare. care le reduceau din pedeapsă câte o lună, legiuitorul a decis că este momentul să impună anumite bariere cu privire la aceste aspecte, sens în care a fost elaborată Hotărârea nr. 593/2016.

Văzând că deținuții reușesc să elaboreze lucrări pe bandă rulantă şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 664 din 30 august 2016 și a intrat în vigoare la 31 august 2016.

Ce trebuie să facă deținutul care dorește să scrie o carte?

Cei care doresc să elaboreze o lucrare științifică va completa o cerere pe care o vor înainta spre aprobare directorului penitenciarului. La cerere vor atașa și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii din partea unui profesor/conferențiar universitar din specialitatea în care va fi elaborată lucrarea. Știrile juridice prevăd că cererea va fi însoțită de un angajament asumat de către solicitant în care apare și acordul scris cu privire la fotocopierea parțială sau totală a lucrării.

Cererea este analizată de Comisia de selecționare și repartizare la muncă care, dacă o admite, va face propuneri privind programul de lucru și spațiile unde își va desfășura activitatea. Directorul unității va aproba programul de lucru și spațiul și persoana care va asigura monitorizarea deținutului pe durata elaborării lucrării științifice. La sfârșitul zilei deținutul va prezenta ce a scris în acea zi și acest fapt va fi consemnat într-un proces-verbal. Această prevedere va șterge orice urmă de îndoială care plana până acum că nu deținuții erau cei care au scris acele lucrări.

Practic, se formează un dosar cu procesele-verbale privind activitatea zilnică a deținutului  și cu copia manuscrisului. Acest dosar va pleca odată cu deținutul dacă acesta este transferat în alt penitenciar care va analiza dacă i se va asigura posibilitatea continuării activității de elaborare a lucrării științifice.

Cei care vor elabora aceste lucrări pot participa și la activități lucrative fără ca acestea să se suprapună și fără ca însumată durata desfășurării acestor activități să depășească durata legală de lucru.

Administrația locului de deținere nu are nicio obligație de a achita taxe sau de a suporta alte cheltuieli, dar dacă este posibil le poate asigura accesul la mijloacele bibliografice și la echipament de tehnologie a informației. Toate demersurile privind activitatea de elaborare și publicare a unei lucrări științifice se realizează pe cheltuiala lor proprie.

Deținutul poate solicita să primească bunuri dintre cele care pot fi primite, cumpărate, păstrate și folosite de către deținuți (cărți, reviste etc.) care au legătură cu activitatea de elaborare a lucrării științifice.

În cazul în care deținutul săvârșește o infracțiune sau o abatere disciplinară gravă sau foarte gravă pe perioada elaborării lucrării științifice, directorul penitenciarului poate revoca aprobarea privind programul de lucru.

Cine va evalua caracterul științific al lucrării?

După ce a finalizat lucrarea, deținutul va formula o cerere scrisă către conducerea penitenciarului și acesta va face demersurile pentru a informa Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS)   cu privire la lucrarea elaborată. CNCS cu sprijinul logistic al Unității executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) va analiza lucrarea după ce deținutul a achitat costurile de evaluare.

CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI va desemna aleator 3 evaluatori din baza de date care vor analiza lucrarea și vor stabili dacă are sau nu caracter științific. Rețineți că evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială.

Rezultatul evaluării este transmis de CNCS către penitenciar și după ce se confirmă caracterul științific al lucrării, aceasta poate fi publicată prin grija și cheltuiala deținutului la edituri recunoscute la nivel academic fără să fie implicată administrația penitenciarului.

Cu cât se reduce pedeapsa pentru deținuții care scriu cărți?

 Noutățile legislative prevăd că, în baza confirmării caracterului științific al lucrării, serviciul evidență deținuți înscrie în evidențe acordarea celor 20 de zile considerate ca executate. De acestea se va ține cont la analizarea cererii pentru liberare condiționată. Dacă lucrarea elaborată nu are caracter științific sau nu a fost publicată la o editură recunoscută la nivel academic, acest fapt va fi consemnat într-un proces-verbal de către penitenciar și deținutul nu va beneficia de reducerea pedepsei.

De ce s-a ajuns la aceste modificări legislative?

 În afara faptului că devenise o obișnuință ca deținuții să scrie cărți pe bandă rulantă doar pentru a beneficia de reducerea cu 30 de zile a pedepsei, se pare că în multe dintre lucrări existau citate din opera la care deținutul nu avusese acces în penitenciar, fapt ce a creat suspiciuni cu privire la adevăratul autor al lucrării.

Noile reguli probabil că vor reduce substanțial izvorul inspirațional al deținuților.