Decizie CCR. Excepţia de neconstituţionalitate nu are legătură cu soluţionarea cauzei


Eroii care s-au jertfit pentru ţară le sunt recunoscute meritele iar legiuitorul a avut în vedere reglementarea modalităţilor de exercitare a recunoştinţei faţă de eroii – martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi luptătorii participanţi la acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi grija faţă de urmaşii eroilor – martiri, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

OUG nr. 95/2014 a adus modificări şi completări Legii recunoştinţei faţă de eroii – martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Unele dispoziţii din acest act normativ, potrivit ştirilor juridice, au atras mai multe critici, printe care şi invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate s-a susţinut că termenele de decădere prevăzute pentru eliberarea anumitor certificate printre care şi Certificatul de Luptător cu Rol Determinant încalcă prevederile constituţionale.

S-a susţinut că dispoziţiile sunt neconstituţionale întrucât “prevăd un termen de decădere, în mod general, fără să fie incluse şi alte localităţi la data emiterii ordonanţei, deci fără ca textul de lege să fie opozabil luptătorilor din oraşul Brăila”. De asemenea, susţin că oraşul Brăila a fost inclus în rândul localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, după împlinirea termenului de 90 de zile prevăzut de art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 şi, ca atare, consideră că sunt discriminaţi în raport cu luptătorii din localităţile menţionate în normele de aplicare a Legii nr. 341/2004, care au putut depune cererile în termenul legal.

Curtea Constituţională constată că aceste norme nu au legătură cu soluţionarea cauzei, având în vedere faptul că autorii prezentei excepţii de neconstituţionalitate nu se află în ipoteza normei criticate, întrucât deţin certificate privind titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”. Or, potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, “Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti [. . .] privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei [. . .]”.

Prin urmare, prin Decizia nr. 399/2017 publicată în Monitorul Oficial nr. 744/2017 a fost respinsă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate.