De la 1 ianuarie 2016 noi reguli privind capitalul social al administratorului de pensii facultative


pensie facultativa 1Se spune că este bine sa ai „bani albi pentru zile negre.”  Dar cum poți face acest lucru? Unul dintre mecanismele prin care puteți acumula bani pentru pensia dumneavoastră este pensia facultativă prin intermediul căreia lunar, contribuiți cu o anumită sumă pe care o fixați atunci când aderați la un fond, iar la momentul în care vă retrageți din activitate veți avea un venit suplimentar pe lângă pensie.

Puteți participa la aceste fonduri indiferent dacă sunteți angajat sau dacă desfășurați o activitate independentă. Lunar veți economisi până la 15% din venitul dumneavoastră brut. Rețineți că la un fond facultativ puteți contribui singur fără să implicați și angajatorul, însă este posibil să contribuiți împreună cu angajatorul, respectând limita maximă de 15% din venitul brut.

Marele avantaj al contribuției la pensia facultativă este faptul că suma cu care contribuiți este exclusă de la plata impozitului pe venit într-o limită de 400 euro/an fiscal. Beneficiul este atât pentru angajat, cât și pentru angajator dacă participă și acesta la pensia dumneavostraă facultativă. În plus, câștigul nu se impozitează pe perioada de plată a contribuțiilor.

În scopul unei bune funcționări a sistemului de pensii facultative și pentru a-i proteja pe participanți și pe beneficiari, se impunea adoptarea unui act normativ care să clarifice unele aspecte cu privire la cerințele privind capitalul social minim, la obligațiile administratorului, la modalitatea de modificare a capitalului social și la răspunderea juridică cu privire la capitalul social.

Astfel, a fost publicată în Monitorul Oficial 633 din 20 august 2015, Norma ASF nr. 12/2015 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative, ale cărei prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

Care este capitalul social minim al administratorului de fonduri de pensii facultative?

Noutățile legislative precizează faptul că societatea de pensii are obligația de a avea la data depunerii cererii de autorizare de constituire un capital social minim pentru administrarea de fonduri de pensii facultative reprezentând echivalentul în lei la cursul BNR al sumei de  1,5 milioane de euro. Același capital social trebuie să îl aibă și societatea de administrare a investițiilor sau de asigurare-reasigurare la data depunerii cererii de autorizare ca societate de administrare de fonduri de pensii facultative.

Știrile juridice precizează faptul că, după obținerea autorizării ca administrator de fonduri de pensii facultative, este interzis orice transfer între activele, pasivele, veniturile și cheltuielile privind desfășurarea activității de administrare a investițiilor sau de asigurare-reasigurare și activele, pasivele, veniturile și cheltuielile aferente activității de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Proveniența  fondurilor utilizate de administrator ca participație la capitalul social

Legiuitorul a stabilit că aceste sume trebuie să provină doar din surse proprii și să nu fie sume împrumutate sau puse la dispoziție de persoane fizice, juridice sau alte entități fără personalitate juridică. Este interzis ca sumele să provină de la persoane juridice sau entități înregistrate în state cu care România nu întreține relații diplomatice sau din jurisdicții care nu instituie obligativitatea organizării contabilității sau publicării situațiilor financiare sau care permit păstrarea anonimatului privind identitatea asociaților/acționarilor.

În ce condiții se poate realiza modificarea capitalului social?

 Regula este că orice modificare a capitalului social al administratorului se va face cu aprobarea prealabilă a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În acest sens, administratorul de fonduri de pensii facultative va depune o cerere la ASF pentru aprobarea modificării capitalului social și autorizarea modificării actului constitutiv însoțit de o serie de acte. (proiectul actului constitutiv, hotărârea AGA prin care s-a decis modificarea capitalului social, mandatele de reprezentare în AGA pentru acționarii persoane juridice, extrasul de cont ce atestă vărsarea integrală și în formă bănească a capitalului social, nota de fundamentare privind motivarea modificării capitalului social și calculul raportului între activul net și capitalul social, înainte și după modificare ).

Dacă ASF respinge cererea de modificare a capitalului social, va emite o decizie scrisă și motivată pe care o va comunica administratorului de fonduri de pensii facultative în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia. Această decizie de respingere poate fi contestată în maximum 30 de zile de la comunicare. Rețineți că o nouă cerere pentru modificarea capitalului social poate fi trimisă către ASF doar după ce au fost remediate deficiențele care au stat la baza respingerii cererii inițiale.

Dacă ASF decide eliberarea unei decizii de aprobare a modificării capitalului social, o va comunica solicitantului în 5 zile calendaristice de la adoptare. Administratorul de fonduri de pensii facultative va înainta actele cu privire la modificarea capitalului social către registrul comerțului în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea deciziei de admitere de la ASF.

După ce obține certificatul de înscriere de mențiuni de la registrul comerțului, administratorul are obligația ca în termen de 5 zile lucrătoare să depună în copie la ASF, certificatul de înscriere de mențiuni, certificatul constatator și actul constitutiv în formă actualizată.

Obligativitatea menținerii capitalului social potrivit pragului legal

 Noutățile legislative impun administratorului ca pe durata de funcționare valoarea capitalului său social să nu scadă sub echivalentul în lei a 1,5 milioane euro. Dacă valoarea acestuia scade sub limita legală, administratorul va notifica ASF și va proceda la reîntregirea acestuia în maximum 6 luni de la data la care a înregistrat valoarea sub pragul legal.

Știrile juridice precizează faptul că va trebui majorat capitalul social al administratorului cu 0,2% din valoarea capitalului social minim impus de lege pentru echivalentul în lei al fiecărui million de euro care depășește echivalentul în lei a 200 milioane de euro, active totale nete ale fondurilor de pensii facultative aflate în administrare.

Ce riscă cei care nu respectă dispozițiile legii?

 În scopul respectării prevederilor legii, s-a dispus că va constitui contravenție fapta administratorului de fonduri de pensii facultative care nu respectă cerința reîntregirii capitalului social, fapta de a nu deține capitalul social în limita prevăzută de lege și de a-l menține pe toată durata funcționării, precum și neînregistrarea la ASF a certificatului de mențiuni de la registrul comerțului.

Știrile juridice arată că aceste contravenții pot fi pedepsite fie cu retragerea autorizației de administrare administratorului care a nesocotit prevederile legii, fie cu amenzi de la 0,5% la 5% din capitalul social pentru persoanele juridice.

Aveți încredere în pensiile private?

Prin această modificare legislativă se încearcă crearea unui sistem viabil și sigur care să reducă cât mai mult riscurile pentru cei implicați. Dacă cei care au investit bani în toți acești ani, vor beneficia la pensie de sume care să le asigure liniștea financiară, rămâne de văzut!