De la 1 aprilie 2018 se modifică sistemul ajutoarelor sociale! Și nu e păcăleală…


venit-minim-incluziune
Este binecunoscut că ziua de 1 aprilie este considerată a fi ziua păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Originea acestei zile este legată de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar Anul Nou se sărbătorea pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie. În 1582 calendarul gregorian a fost schimbat și oamenilor le-a fost greu să se adapteze cu noile reguli. Astfel, mulți din obișnuință sărbătoreau noul an la 1 aprilie și erau numiți de restul nebuni de aprilie. În timp, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au devenit farse care erau însoțite uneori de cadouri hazlii.

Legiuitorul a decis ca la 1 aprilie 2018 să intre în vigoare Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune care a fost publicată în Monitorul Oficial 882/2016. Ținând cont de importanța acestui act normativ, cu siguranță nu se încadrează în categoria păcălelilor specifice acestei zile. Până la începutul lunii ianuarie 2017, vor fi elaborate și normele de aplicare ale acestei legi.

Venitul minim de incluziune

Știrile juridice prevăd că acesta reprezintă un sprijin financiar acordat de stat pentru familiile și persoanele singure care se află într-o stare de dificultate și care la un moment dat și-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacități de integrare socială.  Scopul acestui tip de ajutor social este acela de a asigura un nivel de trai minimal, de a preveni riscul sărăciei în rândul copiilor și de a-i ajuta pe aceștia să beneficieze de educație școlară.

În categoria venitului minim de incluziune intră: ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii și suplimentul pentru locuire.

Care este cuantumul venitului minim de incluziune și cine sunt beneficiarii?

Noutățile legislative prevăd că pot beneficia de venitul minim de incluziune cei ale căror venituri lunare sunt de până la 600 lei.  Limitele acestui venit minim de incluziune se stabilesc în funcție de încadrarea în veniturile nete lunare ale familiei. De exemplu, pentru ajutorul de incluziune, până la un venit mediu lunar de 260 lei inclusiv care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei, până la un venit mediu net lunar de 300 lei inclusiv la stabilirea veniturilor unei singure persoane și pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit lunar de 600 de lei.

La stabilirea veniturilor netele lunare ale beneficiarilor nu vor fi luate în calcul: alocația de stat a copiilor, sumele primite de cei cu handicap, cele provenite din burse, cele acordate zilierilor sau ajutoarele de stat pentru activitățile agricole.

Cum se acordă venitul minim de incluziune?

Știrile juridice prevăd că acest ajutor social se acordă la cererea scrisă a celui îndreptățit și se depune la primăria de la domiciliul acestuia. Ținând cont  că la data de 1 aprilie 2018 va intra în vigoare acordarea venitului minim de incluziune, vor înceta automat drepturile la venitul minim garantat, la alocația pentru susținerea familiei și la ajutorul pentru încălzire, fiind înlocuite de noile dispoziții. Astfel, începând cu 1 februarie 2018 aceste cereri vor putea fi depuse pentru ca cei îndreptățiți să poată beneficia de venitul minim de incluziune.

La cerere se vor atașa acte cu privire la componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, bunurile deținute, tipul de locuință, sistemul de încălzire utilizat. Cel care completează cererea dă și o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea celor înscrise în cerere și un angajament de plată prin care își asumă returnarea sumelor încasate necuvenit și precizează sursele de venit din care se va face recuperarea acestora.

Primarul va dispune verificări în teren care se vor realiza în 15 zile de la înregistrarea cererii. Știrile juridice prevăd că, în cazul persoanelor singure și a familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care primesc ajutor de incluziune, este obligatorie efectuarea verificării în teren a îndeplinirii condițiilor de eligibilitate în luna octombrie, respectiv luna aprilie/mai a fiecărui an.

În maximum 5 zile de la finalizarea verificării, primarul va aproba sau va respinge cererea prin dispoziție scrisă. Aceasta i se va comunica titularului dreptului în maximum 5 zile de la emiterea sa.

De când se acordă dreptul cuvenit?

Pentru ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii și pentru suplimentul pentru locuire reprezentat de ajutorul pentru combustibili solizi și petrolieri, dreptul se acordă din luna următoare celei în care s-a emis dispoziția primarului. Pentru ajutorul pentru energie termică, pentru gaze naturale și energie electrică începând cu luna noiembrie dacă cererile au fost depuse până la 15 octombrie.

Dacă cererea a fost depusă după 15 octombrie, dreptul cuvenit se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a emis dispoziția primarului. Rețineți că decizia directorului executiv al agenției teritoriale pentru plăți și inspecție socială este document de plată pentru venitul minim de incluziune și se va comunica titularului acestuia în maximum 10 zile de la data emiterii.

Ce obligații au beneficiarii acestor drepturi?

Știrile juridice prevăd că titularul venitului minim de incluziune are obligația de a comunica primăriei de domiciliu orice modificare privind domiciliul, veniturile, numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data apariției modificării.

Persoanele apte de muncă care nu obțin venituri în baza unui contract de muncă sau din activități independente/agricole, au obligația de a se prezenta la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă unde sunt înregistrați și să facă dovada din 3 în 3 luni că nu au refuzat un loc de muncă și au participat la programe de formare profesională. Rețineți că această obligație nu se aplică în cazul persoanelor singure și familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în supliment pentru locuire.

În cazul familiilor care primesc ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, activități/lucrări de interes local. Această obligație nu se aplică la familiile pentru care suma aferentă ajutorului social este de până la 10 lei, caz în care orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului.

Se achită contribuția la sănătate!

Cu titlu de noutăți legislative, s-a stabilit că doar pentru sumele ce reprezintă ajutor de incluziune se va achita contribuția de sănătate. Astfel, acestea se vor achita pentru titularul venitului minim de incluziune, dacă acesta și niciunul dintre membrii familiei nu sunt asigurați și pentru membrul de familie neasigurat și care nu poate fi considerat coasigurat pentru niciunul dintre ceilalți membri majori ai familiei.