Cum va fi modificată Legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje?


Parlamentul European a atras atenţia în repetate rânduri asupra modului de gestionare a deşeurilor de ambalaje. Potrivit ştirilor juridice, în acest sens, a fost adoptată Directiva 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului în data de 29 aprilie 2015 prin care s-a modificat Directiva 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

România avea termen până la data de 27 noiembrie 2016 să transpună această Directivă în legislaţie. iar o noutate legislativă în domeniu o reprezintă publicarea unui proiect de transpunere a acesteia, este adevărat cu câteva luni bune întârziere.

Necesitatea proiectului

Necesitatea acestui proiect derivă, aşa cum am menţionat mai sus, din obligaţia de transpunere a Directivei.

Mai mult, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește. Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume.

Iar măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.

Prin proiectul de act normativ se are în vedere modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare.

Care sunt modificările preconizate?

Se prevăd mai multe obligaţii în sarcina operatorilor economici.

Astfel, operatorii economici care marchează ambalaje pentru identificare în vederea îmbunătăţirii activităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje  sunt obligați să aplice sistemul de marcare şi identificare.

Operatorii economici care introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple.

Dacă se comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile sau pungi de transport din plastic, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire se prevede obligaţia de a aplica sistemul depozit.

În cazul în care se introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

În prezentul proiect se prevede şi faptul că Ministerul Mediului va raporta cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, însă raportarea va avea loc începând cu data de 27 mai 2018.

Reamintim că prezentul proiect se află în dezbatere publică încă nua fost adoptat şi nici publicat în Monitorul Oficial.