Cum poate fi acordată asistenţa religioasă în penitenciare?


imagesarestLibertatea  religioasă este garantată prin Constituţie. Conform acesteia, libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Iar cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

În acest context, chiar dacă anumite persoane sunt private de libertate acest drept nu poate fi constrâns. Astfel, a fost adoptat Ordinul nr. 4000/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 965/2016.

Potrivit Ordinului menţionat mai sus, asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este asigurată cu respectarea libertăţii de conştiinţă şi religie, precum şi a pluralismului religios, în condiţii nediscriminatorii.

Aprobarea de acces într-un loc de deţinere pentru reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege este acordată în scris de către directorul locului de deţinere respectiv. Iar solicitarea de acces formulată în scris este însoţită de tabelul nominal cu persoanele care vor desfăşura activităţi specifice în mediul penitenciar şi se înaintează directorului fiecărui loc de deţinere, aprobarea de acces fiind valabilă un an calendaristic, în cazul în care se solicită modificarea sau completarea tabelului de acces, această solicitare trebuie motivată în scris.

De asemenea trebuie să se asigure spaţii care să permită exercitarea libertăţii de credinţă a persoanelor private de libertate aflate în custodie, cu asistenţa reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, a căror confesiune o împărtăşesc.

Persoanele private de libertate trebuie să facă o cerere scrisă pentru a beneficia de asistenţă religioasă adresată directorului locului de deţinere unde execută pedeapsa privativă de libertate sau măsura educativă privativă de libertate cu internarea într-un centru educativ sau centru de detenţie. În acelaşi timp au dreptul să refuze asistenţa religioasă şi participarea la activităţile cu caracter moral – religios desfăşurate în locurile de deţinere.

Activităţile cu caracter religios sau moral – religios în mediul penitenciar se desfăşoară cu respectarea reglementărilor interne privind paza, supravegherea şi escortarea persoanelor care execută pedepse privative de libertate în locurile de deţinere din sistemul administraţiei penitenciare. Se pot solicita întrevederi confidenţiale cu reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, cu respectarea prevederilor legale care se referă la siguranţa locului de deţinere.

Pe parcursul executarii pedepsei privative de libertate persoanele private de libertate aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor isi pot exprima optiunea de a participa la oricare dintre activitatile cu caracter religios desfasurate de reprezentantii cultelor sau asociatiilor religioase recunoscute de lege.

Aceste prevederi au un interes deosebit având în vedere că multe persoane private de libertate se căiesc iar mulţi redescoperă dragostea divină şi iertarea.