Cresc indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap!


persoane cu handicapRomânii sunt mari iubitori de statistici: cu cât a crescut cifra de afaceri a firmei, câți oameni a angajat firma X în ultimul an și pe câți i-a disponibilizat, care este salariul mediu la nivelul unității, cât la sută din salariul lunar se duce pe impozite și taxe etc. Desigur, aceste statistici îți atrag atenția și le citești, le analizezi, ca să vezi unde te poziționezi față de alții.

V-ați întrebat vreodată cât la sută din populația României reprezintă persoanele cu dizabilități și câți dintre ei sunt integrați în societate, câți își găsesc un loc de muncă și sunt tratați fără discriminare de către semenii lor? Probabil că nu. Datele statistice arată că 3,5% din populația României suferă de un handicap și doar 5% dintre ei își găsesc un loc de muncă fără să fie etichetați și marginalizați pentru că sunt altfel față de restul lumii. Dacă acești oameni s-ar fi născut în vestul sau în nordul Europei, ar fi avut o rată de angajare și de zece ori mai mare ca la noi.

În afara poverii de a se fi născut cu un handicap sau de a-l fi dobândit în decursul vieții, acești oameni luptă zi de zi cu prejudecățile societății, cu sistemul defectuos, care îi plasează mereu la coada listei celor care primesc ajutor de la stat, luptă cu ei  înșiși, pentru a supraviețui.

O persoană cu dizabilități nu este mereu un individ ce refuză să lucreze. Însă mentalitatea societății în care trăim subestimează contribuția pe care o poate dărui. Faptul că acești oameni nu pot presta chiar orice activitate nu ne îndreptățește să punem egal între dizabilităţi și delăsare sau refuzul de a munci. Poate că mulți dintre ei nu sunt apți pentru munci fizice, dar pot excela în domeniul artistic. Cred că Ludwing van Beethoven este cel mai bun exemplu de persoană care și-a depășit limitele, a arătat că etichetele puse de societate unor astfel de persoane ar trebui să dispară.

Legiuitorul român a considerat că trebuie să compenseze situația acestor persoane atât de încercate de către viață prin acordarea unor facilități financiare. Astfel, în Monitorul Oficial 811 din 6 noiembrie 2014 a fost publicată Hotărârea nr. 989 privind actualizarea cuantumului prestațiilor sociale prevăzute la art. 58, alin. 4 din legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Deși prevederile au intrat în vigoare chiar de la data publicării în Monitorul Oficial, prestațiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2015.

Cu cât s-au mărit prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap?

În prezent, aceste prestații sociale sunt prevăzute de către legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și au următoarele cuantumuri:

– indemnizația lunară, indiferent de venituri, este de 202 lei pentru adultul cu handicap grav și de 166 lei pentru adultul cu handicap accentuat;

– bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, este de 91 lei pentru adultul cu handicap grav, de 68 lei pentru adultul cu handicap accentuat și de 33,5 lei pentru adultul cu handicap mediu.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis că se impunea majorarea acestor prestații sociale în contextul în care salariul minim pe economie s-a majorat și există premise de a-şi continua creșterea. Practic, majorarea acordată de către legiuitor este de aproape 15% pentru prestațiile sociale ale persoanelor cu handicap.

Astfel, indiferent de venituri, indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav a crescut cu 32 de lei, fiind în cuantum de 234 lei, iar cea pentru  adultul cu handicap accentuat a crescut cu 27 lei, fiind în cuantum de 193 lei.

Creșterile propuse de către legiuitor au fost și pentru bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care a crescut pentru adultul cu handicap grav cu 15 lei, fiind de 106 lei. Pentru adultul cu handicap accentuat s-a majorat cu 11 lei, ajungând la 79 lei și pentru adultul cu handicap mediu s-a mărit cu 5,5 lei, atingând cifra de 39 lei.

 În ce condiții se acordă aceste prestații sociale?

Cu titlu de știri juridice, s-a statuat că dreptul la asistență socială, sub forma de prestații sociale, se acordă persoanelor cu handicap pe perioada valabilității documentului care atestă încadrarea în grad de handicap. Rețineți că se acordă din oficiu sau la cerere pe baza actelor doveditoare. Aceste prestații sociale reprezintă indemnizații lunare, buget personal complemetar lunar, indemnizații de însoțitor, indemnizații ale persoanei cu handicap ce beneficiază de serviciile asistentului personal aflat în concediu de odihnă.

Pentru obținerea acestor prestații sociale, persoanele cu handicap trebuie să depună la autoritatea administrației publice locale competente în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap  următoarele acte:

– copia cărții de identitate;

– copia de pe actul care atestă încadrarea în grad de handicap;

– declarație pe proprie răspundere privind tipul de venit.

Rețineți că plata prestației sociale se face începând cu luna următoare depunerii cererii și încetează cu luna următoare sistării dreptului la aceasta.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că adultul cu handicap vizual grav va primi pentru plata însoțitorului o indemnizație egală cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar.

Rețineți că de prestațiile sociale privind bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, va beneficia familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, atâta vreme cât se află în îngrijire, supraveghere și întreținere.

Cine nu poate beneficia de prestațiile sociale?

Indemnizația lunară nu se acordă adulților cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri, fiind însă aflați în îngrijirea și protecția asistentului social profesionist.

Nu pot beneficia de indemnizația lunară și nici de bugetul personal complementar adulții cu handicap îngrijiți și protejați în centre rezidențiale publice (cu excepția centrului de tip respiro), persoanele cu handicap care sunt reținute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reținerii, arestării sau detenției sau adulții cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri și sunt aflați în îngrijirea și protecția asistentului social profesionist.

Spuneți stop discriminării!

Mi-aș dori ca rata discriminării și marginalizării persoanelor cu dizabilități să scadă iar acest lucru se poate face dacă am renunța să le etichetăm după bunul plac. Lăsați etichetele pentru produsele din magazine, renunțați să le aplicați și oamenilor! Încercați să vă vedeţi semenii cu bune și cu rele, să-i acceptați așa cum sunt, iar singurul lucru care ar trebui să conteze ar fi să descoperiți OMUL în cel de lângă voi!