Constituirea şi funcţionarea Comisiei Patrimoniului Speologic


descarcare-14Patrimoniul naţional trebuie să aibă o însemnătate pentru fiecare dintre noi deoarece o societate fără patrimoniu este o societate fără istorie. Conservarea şi utilizarea durabilă a patrimoniului natural este garantat, acesta fiind un obiectiv de interes public major şi componentă fundamentală a strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă.

În acest sens s-a constituit şi Comisia Patrimoniului Speologic care funcţionează sub coordonarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte această Comisie este reprezentată de Ordinul nr. 2227/2016 pentru constituirea şi funcţionarea Comisiei Patrimoniului Speologic publicat în Monitorul Oficial nr. 1013/2016.

Astfel, potrivit ştirilor juridice, membrii Comisiei Patrimoniului Speologic sunt nominalizaţi pentru un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit, în mod consecutiv, o singură dată. Selectarea membrilor Comisiei Patrimoniului Speologic se realizează în mod transparent de către direcţia de specialitate din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în baza unei metodologii şi a nominalizărilor primite din partea instituţiilor şi organizaţiilor naţionale cu competenţe în domeniul explorării, protecţiei şi conservării patrimoniului speologic.

Dintre drepturile membrilor acestei comisii enumerăm: să participe activ la sesiunile de lucru sau la alte activităţi stabilite în calendarul Comisiei Patrimoniului Speologic; să exprime puncte de vedere motivate asupra documentelor analizate; să fie delegaţi pentru reprezentarea Comisiei Patrimoniului Speologic în diverse structuri şi comisii la nivel local şi naţional; să elaboreze documentaţii, evaluări, monitorizări şi să emită puncte de vedere asupra peşterilor şi mediului carstic; să exprime condiţionări ale activităţilor speologice supuse autorizării în baza unor argumente temeinice.

Însă pe lângă aceste drepturi au şi mai multe obligaţii: să respecte Regulamentul de organizare şi funcţionare şi procedurile operaţionale de lucru ale Comisiei Patrimoniului Speologic; să participe la sesiunile de lucru în plen sau vot electronic ori de câte ori sunt solicitaţi; să exprime un vot asupra documentelor sosite spre autorizare; în cazul unui vot negativ, acesta va fi justificat; să realizeze un raport către preşedintele Comisiei Patrimoniului Speologic atunci când a fost delegat pentru reprezentare în diverse structuri şi comisii la nivel local şi naţional.

Comisia Patrimoniului Speologic este condusă de un preşedinte ales din rândul membrilor, la propunerea unuia sau a mai multor membri, prin votul majorităţii absolute. Acesta coordonează întreaga activitate şi secretariatul Comisiei Patrimoniului Speologic, semnează autorizaţiile şi documentele oficiale emise de Comisie, reprezintă Comisia Patrimoniului Speologic în raport cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi alte instituţii, conduce şedinţele de lucru, convoacă sesiunile de lucru ordinare şi extraordinare, realizează raportul anual şi răspunde la solicitările autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Potrivit ştirilor juridice, Comisia îşi desfăşoară activitatea în sesiuni ordinare, în plen, programate la intervale de 6 luni, sau în sesiuni extraordinare convocate ori de câte ori este nevoie, fiind statutare prin participarea a două treimi din numărul membrilor. Votul exprimat poate fi “pentru”, “împotrivă” sau “abţinere”. Votul “pentru” poate fi însoţit de condiţionări sau comentarii, caz în care este necesară respectarea lor iar votul “împotrivă” trebuie temeinic justificat. Neparticiparea nejustificată, timp de trei sesiuni de vot electronic la date diferite, a unui membru al Comisiei, conduce la primirea unui avertisment din partea preşedintelui, care se aduce la cunoştinţa membrului Comisiei Patrimoniului Speologic.

În final dorim să mai amintim care sunt cele mai importante obiective ale acestei comisii şi anume autorizează activităţile speologice în peşteri, încadrarea sau reîncadrarea peşterilor în clase de protecţie, evaluarea peşterilor în baza studiilor ştiinţifice asumate şi monitorizează starea de conservare a peşterilor.