Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei


Consiliul Concurentei este un organism autonom care administreaza şi pune în aplicare Legea concurenţei (nr. 21/1996), care are drept scop protecţia, menţinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, în vederea promovarii intereselor consumatorilor.

Potrivit legii, Consiliul Concurenței poate amenda agenții economici pentru furnizarea unor informații inexacte în cadrul investigațiilor pe care acesta le desfășoară.

Potrivit noutăţilor legislative, în Monitorul Oficial nr. 370/2019 a fost publicat Ordinul nr. 407/2019 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei.

Potrivit Ordinului nr. 407/2019 constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revin inspectorilor de concurenţă, care întocmesc în acest sens un proces – verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii.

Procesul – verbal de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor va fi redactat cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001. Procesul – verbal se semnează pe fiecare pagină de inspectorii de concurenţă şi de reprezentantul legal al contravenientului şi se înregistrează la sediul contravenientului şi în registrul special de procese – verbale al Consiliului Concurenţei.

În momentul încheierii procesului – verbal, inspectorii de concurenţă sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare şi sancţionare. Eventualele obiecţii vor fi consemnate la rubrica “Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului – verbal.

Un exemplar al procesului – verbal se înmânează contravenientului, iar dacă acesta nu este prezent sau, deşi este prezent, refuză ori nu poate să primească procesul – verbal, acesta i se va comunica în termen de cel mult două luni de la data încheierii lui.

Deciziile prin care se constată şi se sancţionează o contravenţie de către Plenul Consiliului Concurenţei trebuie să cuprindă următoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale, indicarea dispoziţiei legale încălcate, punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa, modalitatea de individualizare a amenzii şi cuantumul acesteia, termenul şi modalitatea de plată, termenul de contestare şi instanţa competentă să soluţioneze contestaţia.

Potrivit ştirilor juridice, suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia săvârşită, stabilită prin proces – verbal, se achită de contravenient prin numerar sau ordin de plată, către bugetul de stat, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului – verbal.  Deciziile Consiliului Concurenţei prin care se constată şi se aplică sancţiuni pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1996 constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.

Deciziile Plenului şi comisiilor Consiliului Concurenţei prin care se aplică amenzi contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 21/1996 pot fi contestate în contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti.