Cercetarea aprofundată efectuată după sesizarea practicilor de concurență neloială. Aspecte de noutate!


concurenta loialaLipsa de concurență e adversarul cel mai înverșunat al calității! Nu există concurență? Bunurile și serviciile oferite pe piață vor deveni tot mai slabe calitativ. Atunci când va exista o concurență veritabilă, toți competitorii se vor strădui să ofere produse și servicii mai bune, mai ieftine, pentru a-și câștiga și fideliza clientela. Competiția economică trebuie să fie caracterizată, însă, de fair-play.

Atunci când, în urma unei sesizări privind comiterea unor acte de concurență neloială, analiza preliminară a datelor şi informaţiilor a condus la concluzia că urmările posibilei practici de concurenţă neloială nu sunt neglijabile, va fi declanșată cercetarea aprofundată.

În „Monitorul Oficial” 514/2016 a fost publicat Ordinul 440/2016 privind punerea în aplicare a regulamentului pentru modificarea și completarea Regulamentului privind procedura de constatare și sancționare a practicilor de concurență neloială, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței 561/2014.

 

Acuzele de concurență neloială – supuse cercetării amănunțite

Denigrarea unui competitor sau a produselor sau serviciilor sale, înfăptuită prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau angajatul său de informaţii ce nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să-i afecteze interesele reprezintă o practică de concurență neloială, prevăzută de către Legea 11/1991.

La fel și deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual angajat al său ori de către orice altă persoană, prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor întreprinderii.

În urma cercetării aprofundate s-ar putea ajunge la concluzia că sunt întrunite elementele constitutive ale uneia dintre contravențiile pe care le prevede Legea 11/1991 sau că nu poate fi reținută înălcarea, deoarece aceasta n-a determinat ivirea unor dovezi satisfăcătoare în această direcție.

Prin consultarea ultimelor noutăți legislative se poate afla că rezultatul cercetării aprofundate va fi înscris într-o notă de concluzii și aceasta din urmă are să fie aprobată de către comisia desemnată în materie de concurență neloială.

Nota de concluzii cu pricina va cuprinde analiza chestiunilor supuse cercetării, concluziile, evidențierea probelor și, bineînțeles, propunerile efectuate de către echipa de cercetare în ceea ce privește constatarea încălcării, aplicarea amenzii contravenționale, a măsurii de interzicere a practicilor de concurență neloială sau faptul că încălcarea nu poate fi reținută, dat fiind că prin cercetarea aprofundată n-au fost descoperite probe suficiente care să indice săvârșirea unor acte de concurență neloială.

Atunci când n-a fost evidențiată existența vreunei încălcări a legii prin rezultatul cercetării întreprinse, va fi emis, de către președintele Consiliului Concurenței, un ordin de închidere a cercetării aprofundate. În orice situație, ordinul cu pricina va fi adus la cunoștința celui care a formulat sesizarea și a celorlalte părți implicate.

 

Despre ordinul de închidere a cercetării

Cu titlu de știri juridice, trebuie specificat că, atunci când va fi emis, ordinul de închidere a cercetării aprofundate are să indice, în conținutul său, datele de identificare ale autorului sesizării, dar și-ale celorlalte părți, data la care a fost considerat complet dosarul cauzei, motivarea rezumativă a elementelor legate de practicile de concurență neloială la care se referă cercetarea aprofundată și care au determinat concluzia că n-a avut lor vreo încălcare a legii.

Din cuprinsul ordinului de închidere a cercetării aprofundate nu va absenta, în absolut niciun caz, temeiul legal pe care acesta se bazează, dar și mențiunea că ordinul e atacabil în justiție, mai exact la Curtea de Apel din București.

Totodată, în situația în care se va impune o cercetare aprofundată din oficiu, aceasta are să fie dispusă printr-un ordin al președintelui Consiliului Concurenței, în temeiul unei note referitoare la propunerea de declanșare, care va fi alcătuită de către direcția de specialitate, fiind aprobată de către comisia în domeniul concurenței neloiale.

Dacă rezultatul cercetării n-a putut scoate în evidență existența vreunei nesocotiri a legii, va fi emis, de către președintele Consiliului, un ordin de finalizare a cercetării aprofundate, urmând ca părților implicate să li se aducă la cunoștință acest lucru.

Existența concurenţei loiale presupune, întotdeauna, o situaţie de rivalitate de piaţă, în care fiecare întreprindere încearcă să obţină simultan vânzări, profit, o cotă de piaţă, furnizând cea mai bună combinaţie de preţuri, calitate şi servicii conexe, cu respectarea uzanţelor cinstite şi-a principiului general al bunei-credinţe.

În opinia marelui Balzac, demn de apreciere este omul simplu dar cinstit, nu cel dotat cu o inteligență vecină cu genialitatea, însă complet lipsit de bună-credință. În orice competiție veritabilă contează nu numai cinstea și integritatea morală a concurenților, fiindcă este crucial să posede aceste calități și acela dator să arbitreze. Pe de altă parte, întotdeauna vine o zi în care cel deprins doar să fure și să-nșele își sustrage singur căciula.