Ce prevede proiectul privind interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori?


Potrivit ultimelor noutăţi legislative se doreşte interzicerea băuturilor energizante. Un proiect de lege se află pe masa legislativului în acest moment iar la baza acestuia se află studii privind consecinţele consumului de băuturi energizante.

Băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice care conțin cafeina, vitamine din complexul B și alte ingrediente ca taurina, D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat), ginseng și guarana, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice, aflate în trendul preferințelor tinerilor, accesibile și cu posibile efecte negative asupra organismului la un consum excesiv.

Aceste băuturi nu au un beneficiu terapeutic și multe ingrediente conținute sunt insuficient studiate sau monitorizate ca impact asupra consumatorului. Lipsa de cunoștințe privind farmacocinetica acestor substanțe din băuturile energizante, combinată cu studiile privind toxicitatea lor, ridică problema unor posibile reacții adverse serioase în cazul consumului abuziv. Sistemul sanitar trebuie să monitorizeze consumul și conținutul băuturilor energizante și să informeze  populația asupra riscurilor ce pot apărea în urma consumului. Cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafeina decât un espresso.

Numeroasele studii efectuate în ultimii ani, în mai multe țări cu un ridicat nivel de consum al băuturilor energizante, au aratat că marea majoritate a efectelelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cafeină conținute de energizante, atunci când au fost consumate mai multe doze cu o singură ocazie. Efecte ale consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate  conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi).

Legislaţia în domeniu

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare prevede menționarea pe etichetă, prezența cafeinei în compoziția alimentelor (care conțin nivele crescute de cafeină), aceasta fiind adaugată pentru efectul fiziologic sau pentru aromă:
– Anexa III – Produse alimentare pe a căror etichetă trebuie să figureze una sau mai multe menţiuni suplimentare: Etichetarea băuturilor energizante trebuie să includă menţiunea: “ Conţinut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează” şi menţionarea conţinutului de cafeină exprimat în mg per 100 ml produs;
– Art. 4(1) (b) – se pot trece efectele asupra sănătăţii, inclusiv riscurile şi consecinţele legate de consumul dăunător şi periculos al unui produs alimentar. Această atenționare poate ajuta consumatorul (gravida, bolnav cardiac, copil) să identifice alimentul / băutura cu risc, aliment în care în mod normal nu se asteaptă să fie cafeina.

Regulamentul (UE) nr. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare, cu completările și modificările ulterioare, stabilește condițiile generale de folosire a mențiunilor nutriționale și de sănătate și lista mențiunilor autorizate.

Regulamentul (UE) nr. 1925/2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare conține prevederi privind adaosul de vitamine și minerale în alimente, inclusiv în băuturile energizante.

Ce prevede proiectul?

Proiectul de hotărâre stabileşte unele măsuri pentru prevenirea şi limitarea  efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, în special pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani  prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii, având drept scop protejarea sănătății populației din România.

Ministerul Sănătății alături de alte instituții ca ANSVSA și ANPC sunt abilitate să efectueze controlul și să aplice sancțiuni privind nerespectarea prevederilor acestei hotărâri.

Atenţie! Cele menţionate mai sus sunt în fază de proiect urmând a fi adoptate şi publicate în Monitorul Oficial.