Ce prevede proiectul O.U.G de prelungire a termenului până când pot fi încheiate contracte de asigurare socială?


Reamintim că prin Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii s-a creat cadrul legal ca, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Ce prevede actul normativ menţionat?

Potrivit ştirilor juridice, persoanele interesate pot încheia un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei Legi nr.186/2016 care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24.10.2016 şi, ca atare, a intrat în vigoare la data de 27.10.2016.

În temeiul acestui act normativ poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Necesitatea noutăţii legislative

Luând în considerare perioada scurtă de timp prevăzută de Legea nr. 186/2016 pentru plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale care nu a permis acoperirea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuțiile sociale pe o perioadă anterioară şi având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii și faptul că, plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar s-a impus ca fiind necesară această măsură.

S-a susţinut că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar şi măsura legislativă va avea drept consecință evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii.

Ce se propune?

Potrivit proiectului se propune ca: “Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) să încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”.

Astfel perioada va fi prelungită cu încă şase luni iar plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31.12.2017.

Persoanele interesate se vor bucura de încă o perioadă pentru a încheia contractul astfel norma va viza mai mulţi solicitanţi.